Prim-vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat sambata ca nu a "simtit" o implicare a SRI in campania electorala pentru prezidentiale, dar nu exclude ca acest lucru s-ar fi putut intampla, mentionand ca la Comisia de control SRI va fi chemata conducerea Serviciului, transmite Mediafax.

Atanasiu a fost intrebat cum vede afirmatiile Elenei Udrea, avand in vedere calitatea sa de membru in Comisia parlamentara de control al SRI din partea PNL, fata de implicarea directorului interimar al SRI, Florian Coldea in zona politica.

"Cu siguranta, in lumina ultimelor declaratii si ultimelor scandaluri Comisia de control a SRI probabil ca se va intruni cat mai repede posibil sa discutam aceste aspecte. Dar majoritatea aspectelor nu sunt de competenta Comisiei, ci de competenta organelor de cercetare penala, si cred ca se va deschide si un dosar de cercetare, ca sa vedem daca cele declarate sunt adevarate sau nu, si daca sunt adevarate cine se face vinovat. Fiindca noi, Comisia, nu o sa putem sa facem o cercetare penala asa cum ar putea sa faca Parchetul. Noi vom putea face, prin metodele noastre specifice, doar o verificare de incalcare a legalitatii in actul de desfasurare a activitatii SRI", a raspuns Atanasiu.

El a fost intrebat daca va fi convocat Florian Coldea la audieri la Comisia de control SRI.

"Concret, va fi toata conducerea chemata si domnul Coldea si cei care pot sa mai dea informatii relevante despre acest caz", a spus Atanasiu.

De asemenea, el fost intrebat daca in timpul campanie electorale a simtit implicarea SRI, avand in vedere ca personal a facut parte din echipa de campanie PNL.

"N-am simtit si daca as fi simtit va dati seama ca ar fi fost foarte brutala interventia Serviciului si ar fi vazut-o toata lumea. Deci, cu siguranta, doar o ancheta a procuraturii poate dovedi daca acest lucru s-a intamplat sau nu, fiindca nu a fost o implicare pe fata, care de altfel s-ar fi vazut", a raspuns Atanasiu.

Prim-vicepresedintele PNL a fost solicitat sa ofere un raspuns mai clar.

"Nu am simtit vreo implicare, dar nu exclud ca s-ar fi putut intampla si fara sa simt eu", a replicat Atanasiu.

Ulterior, el a fost intrebat daca este de parerea ca Florian Coldea l-a ajutat pe Klaus Iohannis in vreun fel sa ajunga presedintele Romaniei.

"Nu am cunostinta de acest lucru, nu am simtit acest lucru, nu cred, dar va repet, orice e posibil pe lumea asta, cineva trebuie sa verifice. Nu putem merge pe <>", a completat Atanasiu.

Elena Udrea a sustinut, vineri, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca Victor Ponta i-ar fi spus adjunctului sefului SRI Florian Coldea, in prezenta altor persoane, ca, daca va ajunge presedinte, sa-si caute de lucru, fara insa a preciza numele celor care au asistat la aceasta discutie.

Raspunzand unei alte intrebari, ea a apreciat ca Florian Coldea a avut interesul ca Klaus Iohannis sa fie presedinte si a si actionat in consecinta mentionand ca este o analiza a sa, nu "o acuzatie ca ar fi ceva penal".

"Deci eu va spun asa: ca in mod cert, in opinia mea, dl. Coldea l-a sustinut pe dl. Iohannis. In mod cert", a subliniat ea.

Intrebata ce legatura este intre majoritatea politica si plecarea lui George Maior de la conducerea SRI, Udrea a replicat: "Pai, v-am mai spus de unde vine puterea celor de la SRI, din faptul ca acolo sunt toate informatiile, mai ales cele care tin de scheletele din dulap"".

Ea a afirmat ca asa se intampla si pe vremea lui Traian Basescu, dar ca lucrurile acestea s-au vazut prea tarziu, ca "a fost prea tarziu cand toata lumea s-a prins de ce se intampla in realitate".

Intrebata "Deci in 10 ani nu v-ati prins niciunul, dar v-ati prins la sfarsit?", Elena Udrea a raspuns: "Da. Deci puterea a crescut pe parcurs, evident. Si nu poti sa negi rolul SRI-ului in apararea statului de drept. Inca o data, sa nu se inteleaga... Institutia are toata admiratia, eu sunt dintre cei care au vorbit la superlativ despre SRI intotdeauna, aceasta institutie a intervenit pentru apararea statului de drept si in 2012, si in 2009, cand cei de la PSD puneau la cale fraudarea alegerilor si votul acela, decizia judecatorilor de a respinge rezultatul alegerilor. Dar institutiile sunt si ele conduse de oameni. Nu se poate spune ca oameni rai sunt numai in presa, in politica, in orice, dar fix nu in fruntea serviciilor".

Udrea a declarat ca a depus la DNA un denunt impotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care il acuza ca a instrumentat campania impotriva sa, in denunt fiind amintita si Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.

Udrea a precizat ca este vorba despre un denunt in care spune "lucruri despre dl general SRI Florian Coldea" si in care o aminteste si pe Kovesi.

In acelasi interviu Elena Udrea afirma ca a intervenit la Victor Ponta pentru numirea lui Kovesi la DNA, dar si ca fostul sau sot, Dorin Cocos, i-ar fi spus ca, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea.