Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Receptiei de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, seful statului fiind reprezentat la eveniment de catre consilierul sau pentru politici economice, Cosmin Marinescu, care le-a transmis participantilor mesajul presedintelui: "La multi ani! pentru Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, si felicitari pentru consecventa cu care reusiti sa va continuati proiectele. Ne bucuram, de fiecare data, atunci cand roadele activitatii dumneavoastra se inmultesc si ofera, astfel, pentru economia romaneasca, exemple de buna practica, nu doar sau in primul rand prin rezultate, ci mai ales prin metoda, implicare, seriozitate."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a aratat in mesajul sau ca "In aceasta etapa postcriza, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica, axat pe pilonii competitivitatii si ai inovarii, din perspectiva propriilor noastre atuuri. In agricultura, industrie si in sfera serviciilor, mediul de afaceri invoca sistematic nevoia de capital investitional, nevoia de finantare. Insa nu neaparat banii sunt problema, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie ca ne referim la investitiile straine, fie la atragerea fondurilor europene. In acest sens, tema generica a evenimentului dumneavoastra - inovatia - se inscrie perfect in exigentele unei noi viziuni economice, una pe termen mediu si lung. Iar Germania ne dezvaluie, din acest punct de vedere, deopotriva exemple si oportunitati. In sfera inovatiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finantarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbtie al tehnologiei in cadrul companiilor, precum si in privinta parteneriatului dintre industrie si universitati in domeniul cercetarii."

Seful statului este de parere ca "Romania va prospera pe masura ce vom pretui cu adevarat munca productiva si ierarhia valorilor, pe masura ce vom rasplati cat mai bine eficienta si vom stopa risipa. Romania va fi competitiva pe masura ce vom imbunatati calitatea institutionala a mediului de afaceri. In ecuatia inovarii, conteaza in mod esential anumiti factori institutionali care greveaza, in mod direct, performantele mediului de afaceri: birocratia, coruptia, plata taxelor si a impozitelor, usurinta de a incepe sau de a inchide o afacere."

"Ne bucuram, insa, atunci cand, cel putin in privinta cooperarii dintre Romania si Germania, exista semne de performanta si speranta. De exemplu, Germania este principalul partener comercial al Romaniei. Relatiile bilaterale au cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare semnificativa. In anul 2014, pentru prima data, exporturile Romaniei pe piata Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comertul bilateral a depasit 20 de miliarde de euro. Asadar, circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania. In acelasi timp, este un semn bun, de ameliorare a competitivitatii, faptul ca peste trei sferturi din exporturile romanesti adresate pietei germane sunt produse cu valoare adaugata superioara. Cu toate acestea, comertul bilateral are inca multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din Romania reprezinta doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia si Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic in privinta ponderii importurilor Romaniei in totalul exporturilor Germaniei. In acest sens, consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate, si nu doar in plan comercial, ci si in planul investitional. In prezent, investitiile germane ocupa locul 3 in topul investitiilor straine din Romania (dupa Olanda si Austria), cu peste 12% din totalul investitiilor straine", a mai transmis Klaus Iohannis in mesajul sau.

Seful statului si-a exprimat convingerea ca "relatiile economice cu Germania pot fi extinse si aprofundate in domeniul inovarii si al transferului tehnologic. Investitiile straine sunt, fara indoiala, sursa esentiala pentru sustinerea si incurajarea inovatiei prin transferul de know-how si tehnologie, iar atragerea acestor investitii straine ar trebui sa constituie prioritatea absoluta a oricarei strategii economice."