Fostul presedinte Traian Basescu a trimis Guvernului o plangere administrativa prealabila in care avertizeaza ca se va adresa instantei judecatoresti daca nu i se acorda o locuinta ca resedinta si un cabinet de lucru, spunand ca el a agreat cele doua vile din Snagov propuse, dar nu a primit raspuns, potrivit unui document obtinut de agentia Mediafax.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Potrivit documentului citat, "subsemnatul Basescu Traian, cu domiciliul ales in vederea comunicarii actelor in strada Stefan Mihaileanu" inainteaza o plangere administrativa prealabila impotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) si al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosintei gratuite a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, si a unui cabinet de lucru, aratand ca aceste drepturi i se cuvin in calitate de fost presedinte al Romaniei.

In plangere, inregistrata pe 13 ianuarie la cabinetul premierului, Basescu arata ca si-a incheiat cel de-a doilea mandat prezidential la 21 decembrie si ca anterior, la 30 septembrie 2014, a solicitat RA-APPS si SGG, conform legii, folosinta gratuita a unei locuinte de protocol si a unui spatiu cu destinatia de cabinet de lucru.

Ca urmare a acestei cereri, la 10 octombrie, RA-APPS a trimis SGG o adresa in care concluzioneaza ca imobilul care indeplineste criteriile de atribuire a destinatiei de resedinta oficiala este Vila 1 A, cu terenul aferent, din Snagov. La 21 noiembrie, RA-APPS, pe baza si a unei comunicari cu Serviciul de Protectie si Paza (SPP), stabileste ca imobilele care indeplinesc in acest moment conditiile pentru impuse de actele normative in vigoare pentru a avea destinatia de resedinta oficiala pentru persoanele care au avut calitatea de sef al statului sunt Vila 1A, cu o suprafata utila de 324 metri patrati si 9.900 metri ptrati curte si Vila 11, cu o suprafata utila de 2.189 metri patrati si 27.412 metri patrati curte.

Cele doua vile se afla in Snagov si apartin RA-APPS.

La aceasta concluzie s-a ajuns prin vizionare a 6 imobile de catre reprezentantii RA-APPS si SPP.

In paralel cu aceasta corespondenta intre institutiile implicate, la 9 decembrie RA-APPS a comunicat Presedintiei demersurile realizate pentru aplicarea legii, anexand si un tabel cu 7 imobile care puteau fi atribuite ca locuinta.

In document, Basescu scrie ca, impreuna cu reprezentantul RA-APPS si SPP, a fost realizata o vizionare a celor 7 imobile privind in special aspectele legate de securitatea cladirii si a demnitarului, dar si starea tehnica aparenta, stabilindu-se de comun acord ca primele cinci imobile din anexa nu corespund criteriilor legale, dar ca ultimele doua imobile din lista, respectiv Vila 11 si Vila 1A, ambele situate in Snagov, corespund acestor criterii, urmand ca RA-APPS sa evalueze starea tehnica reala si sa decida.

"In consecinta, la 10 decembrie 2014 s-a solicitat RA-APPS sa precizeze care dintre cele doua imobile urmeaza a fi puse la dispozitia subsemnatului, in calitate de fost sef al statului roman", scrie Basescu, aratand ca RA-APPS este institutia care trebuie sa propuna un imobil, cunoscand in detaliu starea tehnica si eventuale revendicari de proprietate, tot regia fiind cea care poate evalua care dintre cele doua cladiri genereaza costuri rezonabile de intretinere si functionare, avand in vedere ca acestea revin in totalitate fostului presedinte.

In aceeasi zi de 10 decembrie, a fost reiterata catre RA-APPS solicitarea.

"Cu toate acestea, desi procedura legal parea parcursa, nici pana in prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosinta gratuita a unei resedinta si a unui cabinet de lucru. In acest sens, subsemnatul a revenit la cererea initial din 30 septembrie, solicitand aplicarea intocmai a Legii 406/2001. Aceasta revenire a fost inregistrata la SGG si RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea ca, in conformitate cu Legea 406/2001, aveati obligatii legale pentru atribuirea unei locuinte de protocol si a unui spatiu de lucru incepand cu 21 decembrie", scrie Basescu in plangerea catre Guvern, aratand ca Guvernul, SGG si RA-APPS nu au respectat legea.

In concluzie, Basescu reitereaza cererea de atribuire a unei locuinte, in mod rezonabil, avand in vedere ca toate cheltuielile de intretinere si functionare vor fi suportate de el, si avertizeaza: "In cazul in care aceasta solicitare legala nu se va solutiona la nivel administrativ-institutional, ma vad nevoit sa ma adresez instantelor judecatoresti competente, cu toate consecintele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoasterea unor drepturi ce mi se cuvin, in baza legii, similar celorlalti sefi de stat care beneficiaza in prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001", incheie Basescu.

La 7 ianuarie, Guvernul a prezentat o lista transmisa, in luna decembrie, de RA-APPS catre Traian Basescu incluzand sapte case pe care acesta sa le utilizeze ca resedinta dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii, printre care si doua vile in Snagov, Guvernul spunand atunci ca Basescu a refuzat unele dintre case si nu a raspuns pentru altele.

Pe lista au fost propuse apartamentul cu sase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din cladirea in care Traian Basescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (cu o suprafata de 279 metri patrati), Vila 11 din Snagov, Vila 1A din Snagov (472 metri patrati), un spatiu cu cinci camere si inca trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri patrati), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri patrati), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri patrati) si un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri patrati).

Ulterior, la finele lunii decembrie, Vila 1A, dotata cu piscina, a fost acordata Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, iar Vila 11 a fost scoasa la vanzare la 19 ianuarie, pentru aproape 4 milioane de euro.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a apreciat ca Basescu o sa isi aleaga, pana la urma, o locuinta din ce mai are RA-APPS, adaugand ca fostul presedinte este "un client foarte cusurgiu". Ponta arata de asemenea ca Basescu nu a raspuns la oferta RA-APPS cuprinzand lista cu locuinte.

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exerciti, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Modalitatile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotarare a Guvernului.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discutie, pe finalul anului trecut, intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, Ponta spunand ca fostul presedinte nu va primi dreptul de a se muta intr-un astfel de spatiu, iar Basescu precizand ca el nu a cerut o vila anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Traian Basescu trebuie sa paraseasca vila Lac 3 in maximum 60 de zile de la incheierea mandatului prezidential.