Judecatorii instantei supreme l-au condamnat pe deputatul Adrian Miroslav Merka la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care este acuzat ca si-a angajat parintii la biroul parlamentar, informeaza Mediafax. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata cu apel.

Adrian-Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania, a fost trimis in judecata in iunie 2014, de procurorii Parchetului instantei supreme, sub acuzatia de conflict de interese.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca deputatul Adrian Merka a propus angajarea, la biroul parlamentar, a parintilor sai si a avizat contractele individuale de munca ale acestora pe o perioada determinata, in baza carora acestia au obtinut in total 39.180 de lei, suma platita din bugetul Camerei Deputatilor.

In noiembrie 2013, Agentia Nationala de Integritate ceruse Parchetului instantei supreme sa faca verificari in cazul deputatului Adrian Merka, pentru conflict de interese, intrucat in perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011, si-a angajat parintii in functia de sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar.

ANI preciza ca in baza contractelor individuale de munca incheiate cu Camera Deputatilor de catre parintii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete in suma totala de 28.245 de lei, iar tatal sau a avut venituri nete de 4.533 de lei.

Potrivit Codului Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.