Elena Udrea a cerut joi Guvernului sa aprobe o ordonanta de urgenta prin care toate persoanele care au luat credite in valuta sa le poata converti in lei, la rata de schimb din momentul creditarii majorata cu 20%.

Elena UdreaFoto: HotNews.ro

Sefa Partidului Miscarea Populara a afirmat ca, daca guvernul va refuza sa aprobe o astfel de ordonanta, parlamentarii PMP vor depune amendamente in parlament in acest sens.

Udrea a precizat ca propunerea sa nu se refera doar la creditele in franci elvetieni ci la toate creditele contractate in alta moneda decat leii.

Aceasta a adaugat ca reconvertirea creditului poate fi solicitata atat de banca cat si de clienti.

In acest fel, a argumentat ea, "cei imprumutati isi vor putea plati imprumuturile la o rata acceptabila" iar "bancile vor face in continuare profit din dobanzi si comisioane", in conditiile in care nu este "normal ca o banca sa faca profit din fluctuatiile de curs valutar".

Printr-o astfel de masura, "statul nu trebuie sa intervina financiar", a continuat presedintele PMP, care crede ca, daca nu se adopta aceasta masura, Romania s-ar putea trezi in situatia SUA, Italiei sau Spaniei, unde "statul a trebuit sa vina pentru a salva bancile si a nationalizat pierderile".

Elena Udrea i-a cerut in acest context presedintelui Klaus Iohannis sa convoace toate partidele parlamentare la Palatul Cotroceni "pentru a decide un pact care sa se refere la situatia creditelor neperformante din Romania", in conditiile in care in prezent se inregistreaza 6 miliarde de euro intarzieri la plata ratelor si dobanzilor, care ar putea devenit in timp "o bomba sociala si economica".