Presedintele Klaus Iohannis a participat, duminica, la Catedrala Evanghelica din Sibiu, la o slujba pentru comemorarea sasilor si svabilor din Romania care au fost deportati in urma cu 70 de ani.

Presedintele Klaus Iohannis a plecat de la slujba de la Catedrala Evanghelica din Sibiu in jurul orei 11.00, fara a face declaratii. Ceremonia a mai durat aproximativ 15 minute, scrie Mediafax.

In sala s-au aflat si doua persoane - un barbat si o femeie - care au supravietuit in lagarale sovietice, cei doi fiind invitati alaturi de preot, iar o fetita de 10 ani le-a oferit cate un buchet de trandafiri albi.

La iesirea din biserica, femeia a spus ca in ianuarie 1945, cand avea 16 ani si zece luni, a fost luata si dusa in lagar, unde a stat cinci ani.

"Era frig, ne era foame si munca era foarte grea, mai ales la varsta pe care o aveam eu. Ne-a ajutat Dumnezeu si am scapat si uite ca am trait pana acum", a afirmat femeia.

Ea a mai spus ca a fost un "gest frumos" din partea presedintelui ca a participat la slujba la care au fost comemorati 70 de ani de la deportarea sasilor si svabilor din Romania.

La ceremonia religioasa au mai luat parte si presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Porr, si primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

Duminica dimineata, presedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care spune ca printre cei 70.000 de sasi si svabi din Romania care au fost deportati de autoritatile bolsevice in lagare de munca fortata din Uniunea Sovietica s-au aflat si bunicii sai.

"Cu 70 de ani in urma, in ianuarie 1945, 70.000 de sasi si svabi din Romania au fost deportati de autoritatile bolsevice in lagare de munca fortata din Uniunea Sovietica. Femei, barbati si copii. Germania fusese infranta si orice vorbitor de limba germana trebuia pedepsit, indiferent daca participase sau nu la razboi. Printre cei 70.000 de deportati s-au aflat si bunicii mei. Erau tineri. Dupa cativa ani, s-au intors acasa imbatraniti de suferinta. Nu au povestit niciodata ce au trait in lagar. Era dincolo de cuvinte", a scris Iohannis, mentionand ca participa la slujba de comemorare de la Catedrala Luterana in amintirea bunicilor sai si a tuturor persoanelor deportate atunci.

Potrivit datelor detinute de etnicii germani din Sibiu, din Romania au fost deportati in lagarele sovietice in jur de 70.000 de sasi si svabi, aproximativ 4.500 dintre acestia fiind doar din judetul Sibiu.