Presiunile exercitate de Ucraina asupra Transnistriei, o regiune separatista din Republica Moldova, sunt incompatibile cu statutul sau de garant la negocierile privind solutionarea conflictului, a declarat miercuri pentru Itar-Tass liderul transnistrean Evgheni Sevciuk, citeaza Mediafax.

"Sunt preocupat de declaratiile unor oficiali ucraineni care spun ca Transnistria ar reprezenta o amenintare militara", a declarat Evgheni Sevciuk.

Liderul transnistrean si-a exprimat nedumerirea in legatura cu actiunile Ucrainei, care a inceput consolidarea granitei cu Transnistria.

"Au fost sapate transee antitanc. (...) Granicerii ii avertizeaza pe barbatii cu pasapoarte rusesti la trecerea frontierei. Consideram astfel de masuri excesive. Nu am planificat si nu planificam actiuni agresive impotriva vecinilor nostri ", a spus Sevciuk.

Guvernul transnistrean depune eforturi "pentru a ajunge la intelegere reciproca, care ar ajuta la continuarea politicii de buna vecinatate cu partenerii nostri, atat de la Chisinau, cat si de la Kiev", a continuat el.

De asemenea, Evgheni Sevciuk a acuzat Ucraina de impunerea unei blocade economice si de impiedicarea transporturilor catre Transnistria. "Transnistria sufera pierderi din cauza problemelor intampinate de transporturile de marfuri pe teritoriul Ucrainei. Multe dintre ele au intarzieri", a precizat liderul de la Tiraspol.