Presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-un interviu acordat ziarului francez L'Express, ca isi doreste doua mandate la Palatul Cotroceni, pentru a realiza proiectele pe care si le-a asumat. Acesta isi exprima speranta ca o schimbare a guvernului va avea loc in 2015 sau cel tarziu in 2016 si se defineste drept un presedinte "mediator, integrator si arbitru".

HotNews.roFoto: Hotnews

In opinia sa, un presedinte trebuie sa fie un model pentru societate iar "felul in care se comporta, ca persoana publica, trebuie sa inspire natiunea si nu sa o distreze".

"Credeti-ma, va fi o noua abordare pentru Romania. Totusi, nu presedintele trebuie sa impuna schimbarea. El trebuie sa se sprijine pe un guvern care lucreaza in acelasi sens. Lucrurile nu vor putea evolua corect decat din momentul in care guvernul va fi din aceeasi formatiune politica cu mine, si nu din partea adversarului. Nu se va intampla repede, dar sper ca schimbarea sa aiba loc in 2015. Sau cel tarziu in 2016, dupa alegerile legislative", spune Iohannis, in interviul acordat cotidianului francez, potrivit versiunii in limba romana publicata pe site-ul sau.

Intrebat daca un mandat este suficient pentru a realiza ce si-a propus, presedintele spune ca "lucrurile nu se pot schimba in patru sau cinci ani".

"De aceea doresc un guvern care sa dureze doua mandate, vreau sa fiu un presedinte care sa aiba doua mandate".

In ceea ce priveste politica externa, Klaus Iohannis nu isi propune sa schimbe nimic in ceea ce priveste cei trei piloni ai sai: parteneriatul strategic cu Statele Unite, relatiile cu NATO si UE.

"Nu voi schimba nimic din aceasta politica. Ea garanteaza securitatea tarii noastre, situata in estul Europei, si este rezultatul unor decizii politice consensuale. Acest echilibru este dovada ca in Romania este posibila realizarea unui proiect mare pe baza unor acorduri care depasesc, intocmai, clivajele politice", argumenteaza seful statului.

Pe relatia cu Rusia, Klaus Iohannis considera ca "a juca un rol individualist ar fi o mare eroare" astfel incat "nu exista alta cale decat a juca impreuna cu partenerii" Romaniei.

L'Express l-a intrebat pe presedintele Romaniei ce stil va avea, dupa ce Traian Basescu s-a definit un presedinte jucator.

"Voi fi un mediator, un integrator si un arbitru. Credeti-ma, e un echilibru greu de gasit!", a raspuns Iohannis.