Grupul Parlamentar al PNL a cerut, luni, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG prin care Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

PNL precizeaza ca, potrivit OUG nr. 86/2014, adoptata de Guvern in 17 decembrie, Executivul desfiinteaza cele doua institutii, iar, in locul acestora, va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii, parlamentarii PNL sustinand ca astfel PSD desfiinteaza institutii functionale pentru a-si angaja membrii de partid.

"In conditiile in care aceste institutii au functionat si au dat un bun randament separat, este evident ca, de fapt, scopul OUG 86/2014 este acela de a inlatura functionari publici ce ocupau in mod legitim functii de conducere in aceste structuri, pentru ca, sub aparenta infiintarii unor "functii noi" si cu pastrarea atributiilor si responsabilitatilor ce reveneau functiilor desfiintate, sa poata fi creat cadrul simulat al angajarii pe aceste noi functii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenentei politice", se spune in comunicatul PNL.

PNL sustine ca desfiintarea Inspectiei Muncii nu are caracter de urgenta si, mai mult, in loc sa imbunatateasca activitatea din domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei, o supune controlului guvernamental si schimbarilor politice.

Liberalii mai sustin ca ordonanta incalca si art. 6 din Conventia 81/1947 a Organizatiei Internationale a Muncii, care precizeaza ca "personalul Inspectiei va fi format din functionari publici al caror statut si conditii de serviciu le asigura stabilitatea in functie si independenta fata de orice schimbare guvernamentala si orice influenta neprevazuta din afara".