Deputatul Remus Cernea le cere parlamentarilor sa scoata "momentul binecuvantarii" de la ceremonia de depunere a juramantului de catre Klaus-Iohannis, presedintele ales al Romaniei. Cernea se refera la faptul ca, dupa ce Curtea Constitutionala prezinta hotararea de validare a alegerii presedintelui, in desfasurator este prezenta o binecuvantare din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane a investiturii presedintelui Romaniei.

"Invitarea liderului unui cult anume sa acorde o binecuvantare la o ceremonie de o asemenea insemnatate pentru statul roman reprezinta o incalcare a neutralitatii statului fata de orice credinta religioasa", spune deputatul.

Citeste mai jos solicitarea adresata Parlamentului de catre deputatul Remus Cernea si trimisa HotNews.ro:

"Catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor

Semnalez incalcarea grava a caracterului secular al statului roman la ceremonia de investitura a presedintelui ales, Klaus Iohannis

Stimati membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, in Memorandumul intern cu privire la Sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 decembrie 2014 consacrata ceremonialului depunerii juramantului de catre domnul Klaus-Werner Iohannis, presedintele ales al Romaniei, a fost introdus un moment care incalca prevederile legale si constitutionale pe care le voi mentiona mai jos si umbreste statura de garanti ai drepturilor si libertatilor cetatenesti a principalelor institutii politice alese ale tarii, Parlamentul si Presedintia Romaniei.

Este vorba de introducerea in cadrul ceremoniei, imediat dupa prezentarea Hotararii Curtii Constitutionale privind validarea alegerii Presedintelui Romaniei, a unei binecuvantari din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane a investiturii presedintelui Romaniei. Un astfel de moment este de natura sa afecteze grav caracterul secular al statului roman si sa puna in mod simbolic doua institutii laice fundamentale, parlamentul si presedintia, sub autoritatea religioasa a unui cult anume.

Printr-un astfel de moment este incalcata legea nr. 489 din 2006 care prevede, la Art. 9, urmatoarele:

(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult.

Este evident ca invitarea liderului unui cult anume sa acorde o binecuvantare la o ceremonie de o asemenea insemnatate pentru statul roman reprezinta o incalcare a neutralitatii statului fata de orice credinta religioasa si o forma de promovare si de creare a unui privilegiu fata de un cult anume.

Pe langa afectarea grava a neutralitatii statului roman fata de culte, este afectat si dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie al presedintelui ales, al parlamentarilor si al cetatenilor romani care au o alta religie decat cea majoritara ori care nu au nici una. Plenul parlamentul unei democratii nu este o institutie dedicata manifestarilor cu caracter religios ale unui cult, ci reprezinta un for de dezbatere si legiferare in care nimeni nu este privilegiat ori discriminat pe baza religiei sale.

Nu in ultimul rand, prin introducerea unei astfel de binecuvantari din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul si sentimentul ca Romania nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degraba fundamentalist religios.

O serie de articole constitutionale sunt grav afectate printr-o astfel de binecuvantare:

Art. 1 alin. (3)

Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. (s.n.)

Art. 4, alin (2)

Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala. (s.n.)

Art. 16, alin. (1)

Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (s.n.)

Art. 29, alin. (5)

Cultele religioase sunt autonome fata de stat (...)(s.n.)

Art. 57

Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti. (s.n.)

Art. 80

(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. (s.n.)

Reprezentanti ai tuturor cultelor recunoscute din Romania pot fi, desigur, invitati la ceremonia din 21 decembrie 2014 pentru investitura noului presedinte ales, dar nu este locul, intr-o astfel de ceremonie, pentru nici un fel de manifestari cu caracter religios, intrucat s-ar incalca, in litera si spirit legea si Constitutia Romaniei, dupa cum am aratat, pe scurt, mai sus.

Va rog, asadar, sa scoateti momentul binecuvantarii din Desfasuratorul privind Sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 decembrie 2014 consacrata ceremonialului depunerii juramantului de catre domnul Klaus - Werner Iohannis, presedintele ales al Romaniei. O solicitare similara adresez, printr-un document separat, si Biroului Permanent al Senatului.

Cu deosebita consideratie,

Remus Cernea

Deputat independent"