Plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului a validat luni noua formula guvernamentala propusa de premierul Victor Ponta cu 377 voturi pentru si 134 voturi impotriva, anunta Agerpres. Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor ca asteapta din partea lor sa decida atat sistemul de vot pentru romanii din strainatate, cat si procedurile dintre momentele electorale, aratand ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare. Premierul a declarat ca problema redeventelor va trebui sa fie rezolvata in 2015 de catre Parlament si nu de Guvern. "Parlamentul trebuie sa decida pe termen lung, indiferent de cum va propune Guvernul, care este sistemul de redevente pentru urmatorii 10-15 ani. De asemenea, Parlamentul va trebui sa decida, pentru cel putin 10-15 ani, ce fel de exploatari se pot face si nu se pot face in Romania. Cred ca discutiile legate de exploatari de zacaminte aurifere, de gaze de sist trebuie sa primeasca un raspuns definitiv in Parlament" a spus Ponta in plenul Parlamentului, potrivit Mediafax. Ministrul Economiei Mihai Tudose a afirmat in timpul audierilor ca sustine proiectul Rosia Montana, daca exploatarea se va face in conditii de securitate. "Zacamantul de asta il avem, ca sa-l exploatam", a spus Tudose.

Ora 21:55 Guvernul Ponta IV a fost validat de Parlament, anunta Digi 24, care citeaza surse parlamentare.

Dupa votul parlamentului, Victor Ponta a vorbit despre o "schimbare importanta de atitudine": "E momentul sa avem cu adevarat dialog, respect, guvern, parlament, sunt convins ca si noul presedinte va merge in aceasta directie".

"L-am sunat acum pe presedintele Basescu" pentru finalizarea procedurii de investire a noului guvern, care va avea loc marti, la ora 20:30, la Palatul Cotroceni, a spus Victor Ponta.

El a mentionat ca s-a stabilit aceasta ora deoarece marti va participa, la Belgrad, la intalnirea premierului Chinez cu 16 premieri din Europa Centrala si de Est.

Ora 20:43: Victor Ponta, cuvant final in sedinta de plen: "Vreau sa spun un lucru pe care il cred si il respect - intr-o democratie regula majoritatii trebuie sa functioneze. Eu am acceptat aceasta regula pe 16 noiembrie. Imi doresc sa lucram mai bine pentru Romania si pentru oamenii care ne-au ales in perioada urmatoare."

Ora 20:34: Victor Ponta le-a transmis parlamentarilor ca asteapta din partea lor sa decida atat sistemul de vot pentru romanii din strainatate, cat si procedurile dintre momentele electorale, aratand ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare.

"Guvernul va implementa toate deciziile, atat la nivel administrativ, dar in primul rand legislativ pe care dumneavoastra le veti lua legate de interesele romanilor din afara tarii. Trebuie ca Parlamentul sa decida sistemul legal, atat sistemul de vot, dar si ceea ce se intampla intre momentele electorale, pentru ca este nevoie de o reforma a serviciilor consulare", a spus Ponta in plenul Parlamentului, la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern.

Victor Ponta in plenul Parlamentului:

Ma aflu astazi in fata dumneavoastra pentru a cere un vot de sustinere in urma schimbarii compozitiei politice a Cabinetului, prin retragerea colegilor de la UDMR si intrarea in Guvern a doi ministri din partea PLR.

Este evident ca in cei doi anide guvernare s-au facut lucruri importante, se fac si se vor mai face lucruri importante.

Trebuie sa gasim in continuare cai de imbunatatire a relatiei Guvern - Parlament.

Principalele domenii care se afla in atributiile Guvernului: 2012, 2013 si 2014 au reprezentat 3 ani de crestere economica. Imi doresc ca in 2016 sa luam act de 5 ani neintrerupti de crestere economica, pe baza unui model social care sa arate ca nu doar suferinta si austeritatea celor multi pot duce la crestere economica.

In 3 ani nu am taiat niciun leu de la salarii, pensii, am adaugat cate ceva.

In perioada 2015-2016 dorim sa mentinem toate acele masuri pentru ca mediul privat sa fie stabil si predictibil.

Un an 2015 fara niciun fel de crestere de taxe si impozite, dar cu masuri de sprijin pentru economie.

Imi doresc ca in viitoarea sesiune parlamentara sa vina in Parlament noul Cod Fiscal, noul Cod de procedura fiscala si noua lege a redeventelor pentru dezbatere.

E important ca efortul de combatere a evaziunii fiscale sa continue.

Apel catre Parlamentul Romaniei: in anul 2015 trebuie sa luam decizii fundamentale, pe termen mediu si lung, pentru infrastructura de transport a Romaniei.

Guvernul cere un sprijin din partea dumnevoastra pentru a continua politicile de dezvoltare a agriculturii romanesti.

Guveenul va cere sprijinul dumneavoastra pentru continuarea eforturilor privind o capacitate crescuta de absorbtie a fondurilor comunitare si de coeziune.

Echipa noului Guvern al lui Victor Ponta este urmatoarea:

  • Liviu Dragnea (Dezvoltare Regionala)
  • Gabriel Oprea (Interne)
  • Daniel Constantin (Agricultura)
  • Rovana Plumb (Munca)
  • Nicolae Banicioiu (Sanatate)
  • Mihai Tudose (Economie)
  • Darius Valcov (Finante)
  • Robert Cazanciuc (Justitie)
  • Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
  • Ioan Rus (Transporturi)
  • Ionut Vulpescu (Cultura)
  • Bogdan Aurescu (Externe)
  • Mircea Dusa (Aparare)
  • Gabriela Szabo (Sport si Tineret)
  • Sorin Grindeanu (Comunicatii)
  • Angel Tilvar (Diaspora)
  • Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul)
  • Sorin Cimpeanu (Educatie)
  • Andrei Gerea (Energie si IMM)
  • Gratiela Gavrilescu (Mediu)
  • Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social)