Ministrul propus pentru romanii de pretutindeni, Adrian Anghel a declarat, luni, dupa audierea in comisiile reunite pentru diaspora din Parlament, ca a primit aviz pozitiv, in timp ce reprezentantii Opozitiei Mircea Dolha si Eugen Tomac au sustinut ca, potrivit procedurilor, avizul a fost negativ, informeaza Mediafax. Senatorul PSD Adrian Anghel a declarat, luni ca se retrage din competitia pentru portofoliul de ministru pentru relatia cu romanii de pretutindeni ca urmare a faptului ca nu a obtinut aviz pozitiv clar la audieri, din partea colegilor sai parlamentari, adaugand ca nu vrea sa "intineze" noul Guvern.

Adrian AnghelFoto: Senatul Romaniei

Adrian Anghel a fost votat de parlamentari cu 12 voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Dupa incheierea audierilor, Adrian Anghel le-a spus jurnalistilor ca a primit aviz favorabil.

Pe de alta parte, parlamentarii Eugen Tomac si Mircea Dolha au afirmat ca, potrivit procedurilor, Anghel ar fi avut nevoie de 13 voturi "pentru", ca sa fie validat favorabil in comisii.

Dupa o prima verificare a listei de prezenta, Ovidiu Cristian Iane (PSD) a precizat ca pe lista comisiilor sunt 23 de parlamentari prezenti, in loc de 24, cum reiesise la vot.

El a explicat ca vor fi sunati toti membrii comisiilor, pentru a vedea care a fost la audierea ministrului si care a lipsit.

Iane a mai spus ca, daca se va adeveri ca au fost 24 de parlamentari prezenti, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni va primi aviz negativ, iar daca au fost 23 prezenti, avizul va fi unul pozitiv.

"Nu e aviz negativ. Au fost 12 voturi 'pentru' 4 abtineri si 8 'mpotriva', deci nu e aviz negativ, numai ca trebuia sa fie, pentru un aviz pozitiv, tehnic, 12 voturi plus unu. Eu stiu ca pot sa merg mai departe, pentru ca este un vot consultativ. Dar decizia mea e ca, atat timp cat colegii mei senatori si deptati considera ca nu sunt bun pentru aceasta functie, nu are rost sa intinez acest Guvern", a spus Anghel.

El a aratat ca a decis sa se retraga din aceasta competitie si ca l-a anuntat pe premierul Ponta, care a fost "dezamagit" de aceasta decizie.

"Premierul, normal, a spus ca e dezamagit, ca are nevoie de un om ca mine, care intelege diaspora, dar nu vreau sa intinez acest nou Guvern si pentru acest lucru prefer sa ma retrag si l-am rugat pe premier as gaseasca pe altcineva", a spus Adrian Anghel.

Mircea Lubanovici, presedintele comisiei pentru romanii din afara granitelor a declarat, luni, ca dupa verificarea listei de prezenta s-a stabilit ca au votat 24 de parlamentari, astfel ca Adrian Anghel a primit un aviz negativ pentru portofoliul de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni.

La randul sau, vicepresedintele Camerei Deputatilor Miron Mitrea a anuntat in plen ca premierul Victor Ponta l-a nominalizat pe deputatul PSD Angel Tilvar pentru functia de ministru al Romanilor de Pretutindeni, in locul lui Adrian Anghel.