Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Covasna a reamplasat luni panoul cu inscriptia "SIC Terra Siculorum" ("tinutul secuiesc" in limba latina - n.r.) in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, in replica la actiunile prefectului, care a cerut inlaturarea steagului secuiesc din spatiile publice, conform unei decizii definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov, transmite Agerpres.

"Am luat steagul secuiesc de pe fatada cladirii Consiliului Judetean pentru ca domnul prefect, dupa ce am iesit de la guvernare, a intentat un proces administrativ in care cere sa platesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotarari definitive si irevocabile a unei instante. Asta la momentul de fata ma costa 44.000 de lei, dar nu aceasta suma ma ingrijoreaza, ci faptul ca daca nu scot acest steag va intenta un proces penal si asta urmareste. (...) Am luat steagul, repunem in fata Prefecturii acest panou sa fie mai vizibil pentru domnul prefect", a declarat liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este si presedintele Consiliului Judetean.

El a mentionat ca panoul "SIC Terra Siculorum" este autorizat de Primaria Sfantu Gheorghe.

Tamas a mai spus ca i se pare "absolut anormal" ca in 2014, intr-un stat democratic, membru al UE, reprezentantul Guvernului in teritoriu sa se "rafuiasca" cu autoritatile locale si reprezentantii comunitatii maghiare pe imnuri si simboluri nationale, in loc sa fie preocupat de atragerea de fonduri in judet si de rezolvarea problemelor cetatenilor.

Prefectul judetului Covasna, Marius Popica a declarat ca nu intelege protestul UDMR, mentionand ca, in calitate de garant al legii, nu a facut altceva decat sa ceara respectarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov, pronuntata in urma cu cateva luni, care a decis ca steagul secuiesc a fost arborat ilegal si trebuie inlaturat. Prefectul a mentionat ca in situatii similare au fost si primarii localitatilor Ozun si Targu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sanctionati pecuniar pentru neindeplinirea in termen a obligatiilor stabilite de instanta.

"Nu avem ce comenta la hotararile judecatoresti definitive si irevocabile. Eu daca nu cer respectarea lor, pot sa plec. Asta este treaba mea ca prefect, sa veghez la respectarea legii, asta scrie in fisa postului", a declarat prefectul Marius Popica, mentionand ca cei care sunt nemultumiti de legile existente au la indemana parghiile democratice necesare pentru modificarea lor.

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscriptionate cuvintele "SIC - Terra Siculorum" a mai fost amplasat in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe si in luna noiembrie 2012, cu putin timp inaintea inceperii campaniei electorale. Liderii UDMR au declarat la acea vreme ca panoul reprezinta un protest fata de actiunile fostul prefect Codrin Munteanu, care prin actiunile si declaratiile sale a "jignit" comunitatea maghiara si a "desconsiderat" simbolurile lor nationale si identitare, inclusiv steagul secuiesc. Panoul a fost inlaturat in luna martie 2013, dupa numirea lui Codrin Munteanu in functia de secretar general in Ministerul Apararii Nationale si investirea lui Dumitru Marinescu in functia de prefect in judetul Covasna.