Raluca Turcan anunta amendamentele PNL la proiectul de buget pentru educatie: triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional, generalizarea programului Scoala dupa Scoala, majorarea bugetului pentru cercetare

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 12 decembrie 2014, 16:58 Actualitate | Politic


Deputatul Raluca Turcan anunta care sunt amendamentele pe care PNL le va depune la proiectul de buget pentru 2015, in ceea ce priveste educatia. "Solicitam triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional", generalizarea programului Scoala dupa Scoala si majorarea cu 30.000 (de mii de lei) a bugetului pentru cercetare, spune Turcan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. Aceasta sustine ca "bugetul Educatiei pe 2015 amageste si intretine un sistem la limita supravietuirii".

Deputatul declara ca in proiectul de buget pe 2015 "nu exista cresteri alocate pentru cercetare, pentru burse si programe educationale pentru elevi si profesori, pentru reparatii de scoli sau pentru dotarea laboratoarelor si a bibliotecilor". "Avand in vedere ca o parte dintre sumele alocate pentru educatie sunt prevazute pentru acordarea drepturilor de natura salariala castigate in instanta, putem vorbi chiar de o scadere reala a bugetului pentru 2015", spune Raluca Turcan.

Aceasta precizeaza ca "PNL considera ca bugetul educatiei trebuie sa puna accentul pe:
 • 1. Conectarea scolii la piata muncii. Aceasta se poate obtine prin triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional si cresterea finantarii per elev si student.
 • 2. Investitii in infrastructura scolara;
 • 3. Majorarea burselor pentru elevi, studenti si doctoranzi;
 • 4. Intarirea educatiei permanente a elevului prin generalizarea programului Scoala dupa Scoala;
 • 5. Consolidarea si generalizarea educatiei copiilor prin punerea in aplicare a contului educational al fiecarui nou-nascut;
 • 6. Concretizarea educatiei continue prin finantarea si punerea in practica a Masteratului Didactic".
Raluca Turcan sustine ca, "pentru acestea, MEN are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educatie, a 1% din PIB pentru cercetare si nu doar de 3,54% din PIB".

Deputatul anunta ca PNL va depune urmatoarele amendamente la proiectul de buget pentru 2015:
 • "Burse profesionale. Solicitam triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional de la 36.000 la 108.000 si cresterea bugetului pentru invatamantul profesional de la 25.000 (de mii de lei) la 75.000 (de mii de lei) pentru anul viitor."
 • "Investitii in infrastructura prin suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei Nationale cu suma de 170.000 (de mii de lei) pentru Reparatii capitale aferente activelor fixe".
 • "Majorarea burselor scolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 ( de mii de lei). Alocarile bugetare pentru burse nu acopera costurile reale ale programelor de studiu, acestea fiind cu mult mai mari fata de sumele primite pentru burse".
 • "Generalizarea programului Scoala dupa Scoala prin acordarea sumei de 150.000 de lei. Intre 37% si 40% dintre elevii de 15 ani din Romania abia stiu sa citeasca, sa scrie si sa calculeze. Aceasta este performanta elevilor romani la ultimele teste PISA. In acelasi timp, una din trei familii intampina dificultati in ceea ce priveste supravegherea copilului dupa orele de scoala. Toti acesti copii au nevoie de un program de tipul 'After-school'".
 • "Majorarea cu 30.000 (de mii de lei) a bugetului pentru cercetare"
 • "Finantarea Contului Educational prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 (de mii de lei). Conform art. 356 din LEN 1/2011, fiecare nou nascut trebuie sa primeasca 500 de euro in contul pentru educatia permanenta. Aceasta prevedere nu se aplica. Suma propusa poate asigura viitorul a aproximativ 200.000 de nou-nascuti anual.
 • Finantarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40.000 (de mii de lei). Calitatea invatamantului romanesc depinde nu doar de nivelul de finantare, ci si de gradul de pregatire a fiecarui dascal. Masteratul didactic este programul capabil sa incurajeze tinerii studenti sa imbratiseze profesia de dascal si sa aduca in fata elevilor cadre didactice tinere, bine pregatite. Conform LEN 1/2011, beneficiarii masteratului didactic vor primi o bursa echivalenta unui salariu de debutant. In fiecare an, avem nevoie, in medie, de 4000 de profesori pregatiti".
Deputatul avertizeaza guvernul ca daca nu va raspunde acestor solicitari, PNL va da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

947 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Mda şi nu prea (Vineri, 12 decembrie 2014, 17:51)

  _CK_ [utilizator]

  Ce-i drept, multe din măsuri sunt de bun-simţ şi sunt de acord cu ele.

  Dar în cadrul acestei măsuri:
  - "Majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare".

  Scuzaţi-mi indignarea, dar ce să faci cu banii ăia la nivel de ţară? Ce mare plus să aduci cu ei? Inseamna 6700 eur. Mie mi se pare bătaie de joc.

  Cunosc persoane foarte pregătite şi motivate care au vrut să facă cercetare la noi în ţară, în domenii extrem de importante.

  Rezultatul? S-au angajat la privat. Niciun absolvent pregătit, care poate inova şi aduce profit societăţii nu va face cercetare pentru 700-800 lei / luna într-un oraş ca Bucureşti.
 • 0 (2 voturi)    
  Sigur? (Vineri, 12 decembrie 2014, 18:11)

  Bazil [utilizator]

  "Majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare" - cred ca ceva nu este in regula cu cifra asta. Poate deputata a vrut sa zica (sau HN sa scrie) 30.000 de mii de lei.
 • +1 (3 voturi)    
  poate milioane (Vineri, 12 decembrie 2014, 18:19)

  andimi [utilizator]

  30.000 lei sau 30 milioane? Ca daca sunt mii, poate nici sa nu le dea, sunt frectie la piciorul de lemn!
 • 0 (2 voturi)    
  Investitii (Vineri, 12 decembrie 2014, 18:47)

  soundtrack [utilizator]

  in mobilier, logistica, perdele, lapte si corn!!
  In vain!
  Daca nu investiti in profesori, n-ati facit nimic!!! Cei mai buni absolventi de facultati de profil, salarii foarte bune si un alt sistem care sa nu streseze profesorul, elevul sau parintele.
  Oricum, nu se vrea acest lucru. E mult mai convenabil sa-i tii in frau, needucati, bolnavi si pauperi.
  Cel mai urat lucru e burghezia proletara sau tiganul pe tron!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by