In PSD par sa se contureze taberele dupa propunerea propunerea presedintelui executiv, Liviu Dragnea, ca presedintii de consilii judetene sa nu mai poata fi si lideri ai organizatiilor judetene ale PSD. Dupa ce Marian Oprisan a cerut joi seara ca aceasta decizie sa se aplice inclusiv pentru Victor Ponta, care ar trebui sa aleaga intre functie de premier si sefia partidului, vineri au aparut o serie de pozitionari in sprijinul lui Liviu Dragnea. Cu exceptia lui Catalin Ivan, care a afirmat ca o astfel de idee acopera PSD de "penibil".

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, prezentase joi, la Romania Tv, trei propuneri prin care sa fie limitate puterile celor care conduc judetele.

Prima propunere a lui Dragnea a fost ca presedintele de Consiliu Judetean sa nu mai fie si liderul organizatiei judetene, cel putin in cazul PSD: "Una din propunerile mele va fi ca noi sa decidem ca functia politica sa se desprinda de cea administrativa, sa nu mai poata sa fie un presedinte de CJ si presedinte de organizatie."

A doua masura propusa de vicepremier se refera la calitatea sefului CJ de ordonator principal de credite. "De asemenea, ca si atributii ale presedintelui de CJ... Sunt acuzati ca au foarte multa putere si, atunci, sa stabilim prin lege, obligatia ca presedintele de CJ sa nu mai fie ordonator de credite, toate atributiile executive sa fie preluate de un administrator public. Impreuna cu consilierii judeteni hotarasc, delibereaza si decid politica de dezvoltare a judetului, dar de pus in practica, de semnat efectiv si de alocat bani o face administratorul public", a explicat Dragnea.

A treia masura propusa de Dragnea vizeaza limitarea numarului de mandate de primar la doua. "De asemenea, este un subiect care trebuie sa dezbatut putin: numarul de mandate la primari. Trebuie sa ne gandim cu totii. Daca din 2016 incepem sa gandim doua mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toata lumea e ingrozita, nimeni nu mai vrea sa semneze, ori nu putem sa stam asa. Exista posibilitatea ca in orasele, nu neaparat in cele mari, sa se faca tot felul de legaturi, care sunt periculoase. Nu stiu cum, dar viata ne arata ca asa se intampla."

In cursul serii de vineri, Liviu Dragnea si-a reafirmat propunerile, argumentand ca exista prea multa putere politica si administrativa la presedintele de CJ

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a sustinut, vineri, ca functia de presedinte de Consiliu Judetean acumuleaza prea multa putere politica si administrativa, el aratand ca propune separarea functiei politice de cea administrativa in ceea ce priveste presedintii de CJ.

"Vreau sa explic de ce am iesit cu aceasta propunere si de ce o sustin: ceea ce se vede la televizor in ultimele zile si nu numai in ultimele zile, reprezinta efectul. O abordare serioasa are ca tinta cauzele. Si noi discutam de doua lucruri: exista perceptia ca este acumulata prea multa putere intr-o functie, respectiv functia de presedinte de CJ - si politica si administrativa. Si in opinia mea, pe care o sustin si care are din ce in ce mai multi sustinatori, trebuie separate aceste doua functii", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Primul care a reactionat a fost Marian Oprisan, care a cerut ca decizia privind separarea functiilor adminstrative de cele politice sa se aplice incepand cu Victor Ponta si Liviu Dragnea.

"Principiul complet este ca de la nivel judetean, unde presedintele de consiliu judetean nu mai poate fi presedinte de partid, sa se mearga la nivel national: nici ministrii sa nu mai fie vicepresedinti la partid, nici vicepremierul sa nu mai fie presedinte executiv si nici premierul sa nu mai fie presedintele partidului. Daca vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie sa functioneze de jos pana sus", a declarat Marian Oprisan, pentru Romania TV.

Gabriela Firea: Proiectul de reforma a PSD are sustinerea tuturor parlamentarilor

Vineri, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a afirmat ca toti parlamentarii partidului "sunt alaturi de conducerea partidului, alaturi de Victor Ponta si Liviu Dragnea" in aplicarea acestui proiect de "modernizare".

"Ideea de a separa functiile administrative de cele de partid este una buna, care va contribui la eliminarea din imaginarul public a perceptiei de baron. Nu discutam despre ce este corect in aceasta perceptie, ci despre modul in care ea influenteaza relatia cu alegatorii. Sustinem ducerea pana la capat a acestui proiect de modernizare", a spus aceasta, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

Senatorul PSD Daniel Savu: Ii sustin pe Victor Ponta si Liviu Dragnea in efortul lor de a moderniza partidul

O reactie asemanatoare vine de la senatorul PSD Daniel Savu, care afirma, intr-un comunicat, ca "proiectul lui Victor Ponta si a lui Liviu Dragnea de a reforma PSD beneficiaza de sustinerea grupurilor parlamentare si a intregului partid".

"Ideea de a separa functiile administrative de functiile politice din partid este esentiala pentru schimbarea fundamentala nu doar a PSD, ci a tuturor partidelor politice si a scenei politice romanesti. In acest fel vom putea scapa de acest concept de 'baron', care inseamna o impletire intre politic si administrativ, fapt care duce la concentrarea puterii la nivel local", spune acesta.

Aceeasi opinie o are si Claudiu Manda, presedinte PSD Dolj, care sustine ca "PSD va fi primul partid care, prin abordarile si strategia de modernizare pregatite in acest moment de Liviu Dragnea, va elimina notiunea de 'baron' prin separarea functiilor la nivel local".

Catalin Ivan: Ne acoperim de penibil

O opinie divergenta o are insa presedintele PSD Sector 1, Catalin Ivan, care a declarat, vineri, pentru stiripesurse.ro, ca propunerea lui Liviu Dragnea acopera PSD "de penibil".

"Inteleg de la dl Dragnea ca mai intai am pierdut alegerile din cauza lui Ion Iliescu, apoi ca Facebook-ul ne-a jucat feste si de-asta nu am luat noi mai multe like-uri decat Iohannis si am pierdut in turul 2. Acum inteleg ca presedintii de Consilii Judetene, sau presedintii de organizatii sunt problema, nu mi-e foarte clar. Eu cred ca, din pacate, in loc sa privim cu demnitate rezultatul alegerilor, sa tragem concluziile si sa construim mai departe, nu facem decat sa ne acoperim de penibil. Nu presedintii de Consilii Judetene au fost problema, nici pe departe. S-au facut greseli foarte mari, greseli individuale in echipa strategic din jurul lui Victor Ponta si acolo ar trebui sa cautam vinovatii, nu in alta parte.

Desi nu am fost de-a lungul timpul de acord cu Oprisan, se pare ca acum nu am cum sa nu fiu de acord, pentru ca este foarte logic ce a spus. Daca tot vorbim de un principiu, cred ca trebuie sa vorbim de acelasi principiu pentru toti membrii partidului, deci nici dl Liviu Dragnea n-ar avea cum sa fie, conform logicii sale, si vicepremier si presedinte executiv la partid", a declarat Catalin Ivan, pentru stiripesurse.ro.

Florin Tecau (PSD Arges): Asa cum este facuta acum, propunerea lui Dragnea nu poate fi pusa in aplicare

Presedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Tecau, nu crede ca propunerile lui Liviu Dragnea pot fi aplicate in forma actuala iar conducerea PSD ar trebuie sa se consulte cu organizatiile din teritoriu in privinta propunerilor de modernizare a partidului, potrivit Agerpres.

"Trebuie analizata, sunt foarte multe aspecte care trebuie analizate. Asa cum este facuta acum (propunerea lui Dragnea, n.r.), nu poate fi pusa in aplicare. Statutul spune ca orice membru poate sa candideze la functia de presedinte. Deci ca sa pui in aplicare o astfel de propunere, trebuie sa faci foarte multe modificari", a spus Tecau.

Florin Tecau asigura in prezent conducerea interimara a PSD Arges, in calitate de secretar general al organizatiei.

Presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu, s-a autosuspendat din functie la sfarsitul lunii februarie, dupa ce a fost declarat in conflict de interese printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Conducerea interimara a fost preluata atunci de prim-vicepresedintele Tudor Pendiuc, primar al municipiului Pitesti, care intre timp a fost arestat preventiv pentru coruptie si nu isi mai poate exercita atributiile pe linie de partid.