Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca una dintre prioritatile coalitiei de guvernare in 2015 va fi impunerea unei limite de mandate pentru alesii locali si parlamentari, care ar putea fi de doua mandate consecutive. El a admis ca aceasta limitare se poate face doar prin modificarea Constitutiei.

Victor PontaFoto: Guvern

Seful guvernului a prezentat, intr-o conferinta de presa, prioritatile coalitiei de guvernare pentru perioada 2015 - 2016.

Printre acestea figureaza sustinerea unei "limitari de mandate pentru toti cei care ocupa functii publice la nivel central si local", a spus Victor Ponta.

Primul ministru a invocat exemplul presedintelui Romaniei, care nu poate detine mai mult de doua mandate, si a spus ca "la nivel local si parlamentar putem gandi ca aceasta limita de doua mandate consecutive sa fie regula".

De notat ca, la finalul lunii noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat tacit o propunere legislativa a deputatilor PDL Cezar Preda si Gheorghe Udriste prin care se limiteaza numarul de mandate succesive la doua in cazul alesilor locali - primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni, anunta Agerpres. Camera Deputatilor este prima sesizata in acest caz, decizia apartinand Senatului.

Potrivit expunerii de motive, cei doi deputati democrat-liberali au considerat ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie.