Deputatul PNL Alina Gorghiu anunta intr-un comunicat ca a depus, luni, impreuna cu alti colegi din partid, o initiativa legislativa care are ca obiectiv corectarea articolelor 211-217 din Codul de procedura penala ce reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune, declarate recent neconstitutionale, intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri. Astfel, PNL propune ca durata controlului judiciar, in cursul urmaririi penale, sa fie de cel mult 60 de zile, cu posibilitatea de prelungire pana la doi ani.

Parlamentarii PNL solicita conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului procedura de urgenta pentru promovarea acestei legi.

"Daca Parlamentul Romaniei nu repara in regim de urgenta procedura, toti inculpatii care au interdictia de a parasi teritoriul tarii vor putea beneficia din nou de toate libertatile cetatenesti. Procesul penal va fi ingreunat, in special in acele cauze in care cei care sunt pusi sub masura preventiva a controlului judiciar beneficiaza de resurse materiale semnificative care ar putea facilita sustragerea de la raspundea penala prin parasirea teritoriului tarii", arata Gorghiu in comunicat.

Amintim ca, joi, Curtea Constitutionala a declarat drept neconstitutionale normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate.

Si Directia Nationala Anticoruptie a propus dispunerea controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile si cu posibilitatea prelungirii succesive pentru aceeasi perioada pana la maxim doi ani.

Comunicatul difuzat luni de deputatul PNL Alina Gorghiu:

"Am depus astazi, impreuna cu liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, George Scutaru si alti colegi din PNL, o initiativa legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, care are ca obiectiv corectarea erorii materiale a articolelor 211-217 din Codul de procedura penala ce reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.

Pe data de 4 decembrie 2014, Curtea Constitutionala ne-a adus in atentie existenta unei lacune legislative care poate naste controverse si poate constitui un prilej de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Este vorba de neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 211-217 din Codul de procedura penala intrucat nu prevad durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri. Propunem prin aceasta initiativa ca durata controlului judiciar, in cursul urmaririi penale, sa fie de cel mult 60 de zile, cu posibilitatea de prelungire pana la doi ani.

Cred ca este timpul acum sa dam dovada de eficienta si de capacitate de reactie rapida, datoria noastra fiind aceea de a corecta acele erori legislative care ar putea genera inechitate sociala si implicit ar afecta statul de drept. Daca Parlamentul Romaniei nu repara in regim de urgenta procedura, toti inculpatii care au interdictia de a parasi teritoriul tarii vor putea beneficia din nou de toate libertatile cetatenesti. Procesul penal va fi ingreunat, in special in acele cauze in care cei care sunt pusi sub masura preventiva a controlului judiciar beneficiaza de resurse materiale semnificative care ar putea facilita sustragerea de la raspundea penala prin parasirea teritoriului tarii.

Practic, lipsa unei reactii din partea puterii legislative deschide o fereastra pentru acele persoane asupra carora planeaza suspiciunea comiterii de infractiuni, pe care statul, prin institutiile abilitate, ar trebui sa le sanctioneze. Nu putem oferi bonificatii celor care au avut o conduita daunatoare societatii si care au generat daune materiale sau morale.

In vederea solutionarii acestui impas legislativ cu efecte de domino asupra sistemului judiciar si, implicit, asupra statului de drept, parlamentarii PNL solicita Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului procedura de urgenta pentru promovarea acestei legi."