Deputatii din Comisia juridica au decis, luni, ca nu trebuie reluat votul in plenul Camerei in cazul solicitarii de arestare a deputatului Catalin Teodorescu, ci doar trebuie indreptata "eroarea materiala" legata de cvorumul de prezenta de la votul din plen de saptamana trecuta din acest caz, transmite Mediafax. Acest lucru ar putea duce la incuviintarea arestarii preventive de catre Camera Deputatilor pentru deputatul Catalin Teodorescu.

"Comisia juridica a Camerei a fost sesizata pentru a-si spune opinia pentru faptul ca s-a constatat o eroare materiala in raportul comisiei de numarare a voturilor cu privire la incuviintarea arestarii deputatului Teodorescu in plenul Camerei, saptamana trecuta. Exista parlamentari care au fost trecuti prezenti desi nu au fost in tara, ceea ce evident duce la alt rezultat privind cvorumul si atunci si solutia finala este diferita", a explicat presedintele Comsiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca.

El a aratat ca deputatii din comisie nu s-au pronuntat, luni, nici asupra cvorumului si nici asupra vinovatiei sau nevinovatiei unei persoane.

"Practic, noi a trebuit sa sugeram Biroului Permanent al Camerei ca in cazul in care exista o eroare materiala in procesul verbal emis de comisia pentru numararea si validarea rezultatului acestui vot, acea comisie trebuie sa constate acea eroare materiala si sa produca rectificarea. E o sugestie de procedura doar, dupa care sa vina in fata plenului si sa prezinte noul rezultat", a adaugat Ciuca.

Intrebat daca, dupa indreptarea acestei erori materiale, deputatul Catalin Teodorescu va ramane fara imunitate, Ciuca a spus ca membrii Comisiei juridice nu pot spune acest lucru.

"Nu stim ce va hotari comisia de validare, noi spunem ca, daca exista o eroare materiala, aceasta comisie are obligatia sa o indrepte si sa rezolve problema", a mai spus Ciuca.

El a aratat ca, daca acea comisie de validare face corectarea "in sensul in care cvorumul la care s-a raportat al parlamenatrilor prezenti este mai mic decat cel care s-a trecut data trecuta in procesul verbal, atunci evident si solutia este schimbata, in sensul in care Camera Deputatilor incuviinteaza cererea ministrului cu privire la arestare" a deputatului Teodorescu.

"Inteleg ca este o chestie destul de stransa din punct de vedere al numararii voturilor, repet, e datoria comisiei de numarare, erau 292 de parlamentari din care unul cu dovada concreta n-a fost in tara, deci daca-l scazi pe acela din cvorumul de prezenta se ajunge la 291 si evident solutia se schimba", a explicat Bogdan Ciuca.

__________

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a luat luni in discutie votul plenului privind incuviintarea arestarii preventive a democrat-liberalului Catalin Teodorescu si a propus doua solutii, fie sa se reia votul, fie sa se indrepte o greseala materiala prin care un deputat a fost trecut prezent, desi a fost absent, in acest fel cvorumul scazand iar rezultatul votului fiind de aprobare a cererii DNA, a declarat secretarul Camerei Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

"Am discutat in Biroul permanent despre votul pe cererea de incuviintare a arestarii preventive pentru Catalin Teodorescu, despre reluarea votului sau corectarea erorii materiale gasite de mine in lista de prezenta facuta de mine in care domnul Gabor Attila (n.r. - Marko Attila) a fost trecut prezent la acel vot. Eroare materiala inseamna ca nu a fost facuta cu intentie. A fost luata lista de prezenta si s-a constatat ca era trecut prezent, dar nu a fost la vot. Tinand cont ca au fost 292 de voturi, au fost 146 pentru incuviintare, 101 impotriva si 9 anulate, inseamna ca toata aceasta procedura a stat intr-un singur vot, constatandu-se si faptul ca Gabor Attila nu a fost prezent la vot, au fost doua propuneri in Biroul permanent. Una de corectare a erorii materiale, sustinuta de presedintele de sedinta, Miron Mitrea, si chemarea comisiei si corectarea erorii materiale supusa plenului Parlamentului iar marti sa se ia act de ea. A doua propunere a fost de reluare a votului in totalitate tot in sedinta de marti", a precizat Ciolacu dupa sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Cele doua propuneri au fost trimise la Comisia juridica, aceasta avand termen pana marti la ora 9.00 sa decida pe care varianta se merge, iar la 9.30 Biroul permanent se va reuni din nou pentru a indrepta eroarea intr-un fel sau altul.

"Comisia juridica trebuie sa vina cu o propunere juridica pentru a nu fi contestata de avocatul domnului Teodorescu. Daca se merge pe varianta cu scoaterea lui Marko Attila din cvorum, atunci cu noul cvorum, care scade, votul va fi pentru incuviintarea arestarii preventive. Eu sustin procedura de indreptare a greselii materiale, este evidenta greseala, cvorumul se reduce la 291, comisia se intruneste si apoi plenul constata incuviintarea. Greseala materiala eu am facut-o, eu am facut acea prezenta, mi-o asum", a afirmat Ciolacu.