Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la sediul PSD, dupa sedinta Biroului Permanent National. El a facut mai multe declaratii privind bugetul, colaborarea cu Opozitia sau negocierile cu FMI.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratia

Victor Ponta:

Am discutat cu colegii din conducerea PSD, i-am informat despre discutiile cu partenerii de guvernare despre restructurarea guvernului. Vom incheia discutiile in zilele urmatoare

Luni, 15 decembrie, voi propune in Parlament noua structura a Guvernului. Duminica, 14 decembrie, ne vom vedea in PSD cu conducerea extinsa a partidului cu noii ministri.

Luni voi cere Parlamentului votul cu noua structura a Guvernului

In cursul zilei de azi, maine cel tirziu, finalizam negocierile cu troica FMI-BM-CE, pe liniile anuntate anterior in mare:

  • nu se adauga nici un impozit sau taxa noua
  • taxa pe constructii scade de la 1,5% la 1%
  • ramin in vigoare scaderea CAS la angajator si cota unica

Aceste discutii le avem azi si miine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata spre Parlament

Parlamentul are timpul necesar pentru propriile proceduri - amendamente, discutia in comisii si votul in plen.

Calendarul propus de noi prevede un vot final pe Buget pe 21 decembrie, zi in care Parlamentul trebuie oricum sa se reuneasca pentru depunerea juramintului de presedintele ales, Klaus Iohannis.

Intentionez sa prezint proiectul de buget si grupurilor parlamentare ale Opozitiei, il voi suna pe dl Vasile Blaga

Nu vreau sa adopte doar majoritatea actuala modificarile Codului Fiscal, noile redevente.

Despre partid:

Am propus azi si BPN a votat in unanimitatea excluderea din PSD a dlui Bigiu de la Buzau. Toleranta noastra fata de coruptie va fi zero.

Una din schimbarile esentiale pe care PSD trebuie sa le dezbata si sa le adopte la Congresul de anul viitor e prefigurata de aceasta decizie de excludere a liderului de la Buzau

In toate organizatiile noastre vor fi facute schimbarile necesare in luna ianurie

Votul pe noul Guvern va fi dat inaintea votului pe Bugetul 2015

Discutiile cu FMI: Se negociaza si in acest moment rezultatul sper sa fie anuntat in aceasta seara sau maine. (Negocierile cu FMI-CE) au fost dificile. Cind vom avea o decizie, va vom anunta (raspuns la intrebarea daca FMI si CE au acceptat un deficit de 1,4% - n.r.)

Acea reforma a PSD de care vorbim in primavara trebuie sa punem masuri statutare prin care sa fie clar ca nu mai acceptam persoane banuite de coruptie.

Eu voi propune partidului ce cred ca trebuie schimbat in mod radical

Fiecare partener va avea 2 portofolii: UNPR, PC, PLR.

Redevente: taxa speciala pentru profiturile companiilor energetice in urma dereglementarii pietei e valabila si pentru 2015

Mi-e teama de un singur lucru: ca nu o sa intelegem ce vor alegatorii de la noi.

Intrebare: Aveti semnale de la alesii PSD ca ar putea sa nu voteze noul Guvern?

Raspuns: Daca aveam impresia ca nu am majoritate, nu mergeam in Parlament la vot. Eu stiu ca avem majoritate in Parlament.

Despre colaborarea cu Opozitia: Noul Cod fiscal, legea redeventelor, revizuirea Constitutiei, sistemul electoral - toate acestea pot fi facute doar in dialog intre majoritate si minoritate. Marile proiecte trebuie insusite de toata lumea pentru a fi predictibile.