Senatul a adoptat tacit, marti, o initiativa care interzice purtarea sau arborarea pe teritoriul Romaniei a drapelelor altor state, stemele, sigiliile, steagurile sau orice alt insemn national, statal, regional sau individual, asimilate, daca ele aduc atingere in vreun fel demnitatii nationale, informeaza Mediafax.

Propunere legislativa privind modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice este initiata de senatorii PNL Dorin Dobra si Marius Obreja si insusita de mai multi senatori liberali, printre care Teodor Atanasiu, Catalin Boboc, Petru Ehegartner, Sebastian Grapa, Puiu Hasotti, Octavian Motoc, Nicolae Nasta, Liviu-Titus Pasca si Iosif Secasan.

Dupa anuntul privind adoptarea tacita, facut de presedintele de sedinta, unul dintre initiatori, Dorin Dobra a tinut sa se disculpe, precizand ca proiectul de lege nu este "impotriva UDMR".

"Este initiativa mea si a domnului Obreja si, chiar daca dupa nume ar putea parea ca ar fi ceva impotriva UDMR, imi pare rau ca nu am apucat sa dezbatem, in niciun caz nu e asa ceva. Este o initiativa de bun simt", a afirmat acesta.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a intervenit, la randul sau, ca situatiile de adoptare tacita a unor probleme sunt generate de anumite prevederi constitutionale care trebuie sa fie modificate.

"Va rog sa va ganditi inca o data, cand ne vom apleca asupra problemelor reale care genereaza aceste lucruri. Noi avem, de fapt, doua parlamente in aceasta tara. Camera decizionala este cea care adopta sau cea care nu adopta, la noi eventual trece un proiect de lege sau o initiativa legislativa tacit. Termenul acesta de a adopta genereaza, intr-adevar, interpretari deseori paguboase, deseori nemeritate pentru noi, pentru initiatori in mass-media", a subliniat senatorul Uniunii.

Potrivit proiectului, constituie contraventii arborarea drapelului Romaniei de alta forma, cu alte dimensuni, ate modele si cu alta intensitate a culorilor decat cele stabilite potrivit legii sau in stare necorespunzatoare, precum si intonarea imnului national cu alt text si cu alta partitura decat stabilite de lege.

Camera Deputatilor urmeaza sa dezbata acest proiect in calitate de Camera decizionala.