Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Romanilor de Pretutindeni, sarbatorita pe 30 noiembrie. "Dupa ani de dezamagiri si nereusite, le spun astazi romanilor de pretutindeni ca vom cladi impreuna acel loc in care ne vom bucura sa traim, nu din care vom fi tentati sa plecam. Oricat de greu ar fi, oricat de mult timp ar lua si mai ales oricate sacrificii ar cere, vom intari in societatea romaneasca ceea ce este de asezat, cu viziune, cu calm si rabdare: legea, increderea in institutii, valorile democratice, traditiile, toleranta si respectul pentru munca si carte", afirma Iohannis in mesaj.

Redam integral mesajul presedintelui ales Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Romanilor de Pretutindeni:

"In curand vom marca 25 de ani de la caderea comunismului. Totodata, anul acesta, odata cu votul istoric din 16 noiembrie, romanii au reusit impreuna sa darame un mit, sa alunge o vorba veche despre neputinta noastra, sa ingroape acel sentiment ca totul este pierdut si ca tara noastra nu mai are viitor. Indeplinindu-si datoria de cetateni, romanii din afara granitelor au avut forta si priceperea sa dovedeasca prin vot ca Romania are o mare sansa. Pentru acest exemplu fascinant de solidaritate, eu si romanii de acasa le multumim si le suntem profund recunoscatori.

Acesta nu este doar un capitol din istoria noastra recenta, ci este o dovada graitoare despre cum o natiune isi regaseste fiii, moment prin care trec, la un moment dat, toate natiunile mari. In definitiv, lectia pe care am invatat-o a fost ca nu exista loc oricat de indepartat in aceasta lume unde oamenii sa nu-si doreasca o Romanie a lucrului bine facut.

Dupa ani de dezamagiri si nereusite, le spun astazi romanilor de pretutindeni ca vom cladi impreuna acel loc in care ne vom bucura sa traim, nu din care vom fi tentati sa plecam. Oricat de greu ar fi, oricat de mult timp ar lua si mai ales oricate sacrificii ar cere, vom intari in societatea romaneasca ceea ce este de asezat, cu viziune, cu calm si rabdare: legea, increderea in institutii, valorile democratice, traditiile, toleranta si respectul pentru munca si carte.

In incheiere, ii incurajez pe romanii de pretutindeni sa continue lucrurile bune pe care le fac pentru comunitatile in care traiesc si pentru tara.

La multi ani, tuturor romanilor de pretutindeni!"