PNL isi va alege cel mai probabil o conducere interimara in saptamana de dinaintea depunerii jurnamantului lui Klaus Iohannis la Cotroceni, iar partidul se indreapta spre o competitie intre Ludovic Orban si Teodor Atanasiu, in conditiile in care Dan Motreanu nu doreste sa candideze, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale. Chiar daca PNL si PDL au fuzionat intr-un singur partid inregistrat la tribunal, doar liberalii isi vor alege presedintele, asa cum prevede noul statut la masuri tranzitorii, la fel cum daca PDL va fi in situatia sa-si schimbe liderul, liberalii nu ar avea un cuvant de spus.

Ludovic Orban si Teodor AtanasiuFoto: Agerpres

Competitia ar urma sa aiba loc intre cei doi vicepresedinti, din 31 cati numara partidul, care au obtinut la ultimul congres cele mai multe voturi, Ludovic Orban fiind primul clasat, urmat de Teodor Atanasiu si Dan Motreanu. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii mai tineri din partid au sustinut o eventuala candidatura a lui Dan Motreanu, considerat mai potrivit cu asteptarile publicului dupa votul din 16 noiembrie, insa acesta nu doreste sa candideze la sefia partidului pe motiv ca inca nu beneficiaza de notorietate. Potrivit surselor HotNews.ro, Crin Antonescu nu doreste sa revina in prima linie.

Lupta intre Orban si Atanasiu se anunta destul de stransa, sustin sursele HotNews.ro, in conditiile in care primul se bucura de simpatie la baza partidului, insa celalalt beneficiaza de sprijinul filialelor din Ardeal. Viitorul presedinte interimar al PNL ar urma sa fie ales de Biorul Central al fostului PNL, format din vicepresedinti si de liderii de organizatii, in total aproape 70 de persoane. Viitorul presedinte interimar ar urma sa conduca PNL impreuna cu Vasile Blaga, presedintele PDL.

Potrivit noului statut inregistrat la tribunal in octombrie 2014, PNL si PDL ar urma sa functioneze ca partid cu conducere unitara abia din anul 2017, in ciclul electoral urmator. Din 1 iauarie 2015, timp de doi ani, viitorul partid, sub denumirea PNL/PDL vor functiona sub conducere bicefala, cu doi copresednti. Potrivit surselor HotNews.ro, nu este totusi clar daca viitorul congres care va alegea o conducere unitara va avea loc inainte sau dupa alegerile parlamentare din 2016.

Fost ministru al transporturilor in guvernul Tariceanu, deputatul PNL Ludovic Orban (51) a mai candidat la sefia partidului dar a pierdut in fata lui Crin Antonescu iar la congresul extraordinar din iunie s-a retras pentru a-l sustine pe Klaus Iohannis. In decembrie 2007, Ludovic Orban a fost implicat intr-un accident de circulatie usor, dupa care a plecat de la locul accidentului si s-a prezentat la sediul Politiei abia dupa aproape 30 de ore, fapt pentru care a ramas fara permis de conducere.

Fost ministru al apararii in guvernul Tariceanu, senatorul PNL Teodor Atanasiu (52) nu s-a remarcat in plan politic decat in iunie 2006, cand a anuntat intempestiv ca va solicita Consiliului Suprem de Aparare a Tarii retragerea trupelor romanesti din Irak. A fost suspendat din functie in 2006 de presedintele Traian Basescu, insa instanta l-a achitat ulterior intr-un dosar in care era acuzat de fostul consilier prezidential, Adriana Saftoiu, de abuz in serviciu.