Ministerul roman de Externe a calificat joi atitudinea autoritatilor ungare fata de decizia justitiei roamne in cazul deputatului roman de etnie maghiara Marko Attila drept un gest "cel putin nepotrivit si neadecvat", aratand ca infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza si ca deciziile justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti. "Mu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", a mai aratat MAE.

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane", arata purtatorul de cuvant al MAE intr-un comunicat de presa.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat miercuri pentru agentia MTI ca guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate, relata Mediafax.

Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite, scrie MTI.

In 2012, o curte inferioara a stabilit ca imobilul colegiului restituit bisericii de catre un organism din care a facut parte si Marko Attila a reprezentat un "abuz (de autoritate) impotriva interesului public" si i-a condamnat la inchisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotararea primei instante a fost primita cu nemultumire de catre etnici maghiari din Romania, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietatile restituite, potrivit agentiei.

Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

  • Comunicatul integral MAE

Referitor la declaratiile unui oficial ungar, membru al guvernului de la Budapesta, cu privire la o sentinta definitiva de condamnare a justitiei romane, purtatorul de cuvant al MAE declara:

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza. Independenta justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti.

Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse".