Liberalul Dan Mihalache va fi seful cancelariei prezidentiale a viitorului sef al statului, Klaus Iohannis. Informatia a fost confirmata de catre liberal pentru EvZ. Mihalache a fost deputat PSD si consilier al fostului premier Adrian Nastase. Ulterior, el a trecut la PNL si a devenit consilierul liderului liberal Crin Antonescu. In perioada mai-noiembrie 2012, Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului, functie din care a fost demis de premierul Victor Ponta, din cauza declaratiilor facute de acesta la adresa SUA. El a declarat atunci, in contextul in care era acuzat de Agentia Nationala de Integritate de incompatibilitate, ca "daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu (seful ANI - n.r.), mai bine fara".

Dan Mihalache, in 2007Foto: Agerpres

Agentiile de presa au relatat ca mai multi viitori consilieri ai lui Klaus Iohannis s-au aflat, miercuri, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale despre modul de organizare si functionare a institutiei.

Potrivit unor surse liberale citate de Mediafax, printre cei care au participat la intalnirea cu actuali consilieri prezidentiali s-au aflat Dan Mihalache, George Scutaru, Andrei Muraru si Cosmin Marinescu.

Acestia au discutat despre modul de organizare si functionare a Administratiei Prezidentiale, in pregatirea preluarii, de catre Klaus Iohannis, a mandatului de presedinte al Romaniei, pe 22 decembrie.

Intr-un interviu acordat ziarului Gazeta de Maramures, publicat luni, Dan Mihalache a declarat ca in campania prezidentiala a lui Klaus Iohannis s-a ocupat de "strategia campaniei, mai ales de sondajele de opinie, cercetarea de piata si mesajele politice" si ca in perioada urmatoare se va ocupa de "organizarea administratiei prezidentiale".

"Acum este singurul meu proiect, care necesita multa munca. Constructia si reconstructia administratiei prezidentiale in functie de proiectele presedintelui ales. (...) O administratie prezidentiala se organizeaza in functie de prioritatile celui care o conduce, pana la urma. In acest moment sunt cu privirile pe organigrama", a afirmat el.

Cine este Dan Mihalache

Dan Mihalache (43 de ani) este absolvent al Facultatii de Drept, la Universitatea Bucuresti, si a obtinut doctoratul in Stiinte Politice la S.N.S.P.A. Adevarul relateaza ca, inca de pe bancile facultatii, Mihalache a inceput sa lucreze ca jurnalist. A fost pe rand reporter, redactor, publicist si comentator la ziarul "Azi", ziarul de partid al FSN din anii '90.

Potrivit publicatiei citate, Mihalache a intrat in politica in 1994, moment in care premierul Nicolae Vacaroiu l-a numit expert guvernamental si consilier al ministrului pentru Relatia cu Parlamentul.

In perioada 2001-2004, Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Nastase, iar la alegerile parlamentare din 2004 a obtinut un mandat de deputat pe listele PSD. In 2007, a fost si membru in Parlamentul European

A fost membru PSD timp de opt ani, insa a parasit partidul in 2009, atunci cand a mers alaturi de liberalul Crin Antonescu pentru a deveni director de comunicare si strategie al campaniei liderului PNL, mai noteaza Adevarul. Desi Antonescu a pierdut alegerile, in anul urmator l-a luat pe Mihalache pe post de consilier politic personal.

In mai 2011, Mihalache a ocupat si prima sa functie in PNL, cea de secretar general adjunct al partidului condus de Crin Antonescu. Dupa exact un an, sub egida USL, Dan Mihalache devine secretar general adjunct al Guvernului condus de presedintele PSD Victor Ponta, functie in care rezista doar sase luni.

***

Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta, in noiembrie 2012, ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului la acea data. Potrivit ANI, Mihalache s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 10 mai - 8 iunie 2012, deoarece a exercitat simultan functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Dan Mihalache declara atunci ca il va da in judecata pe seful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "aceasta jigodie frustrata". Mihalache a mai spus atunci ca "Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu (seful ANI - n.red.), mai bine fara".

Dupa cateva zile, el a fost demis de catre premierul Victor Ponta din functia de la SGG, motivul fiind declaratiile facute de acesta la adresa SUA.

Premierul a explicat atunci ca functia de secretar general adjunct al Guvernului este una "cu caracter strict administrativ" si nu agreeaza ideea ca cei care ocupa astfel de functii sa faca declaratii publice. Ponta a precizat insa ca demiterea acestuia nu are nicio legatura cu solicitarea formulata de presedintele Traian Basescu, care ceruse demiterea celor patru membri ai guvernului acuzati de ANI de incompatibilitate, printre care se afla si Dan Mihalache.

Mihalache a contestat apoi in instanta decizia ANI.

De altfel, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera in luna mai 2012, Dan Mihalache declara ca "trebuie operate corectii in privinta functionarii DNA si ANI".

In martie 2013, Dan Mihalache a fost ales secretar general adjunct al Senatului, in urma unui vot in plen. Din aceasta functie, el propunea, in luna octombrie a aceluiasi an, punerea in functiune - cu o "minima" investitie, de aproximativ 200.000 de euro - a unui centru spa cu sauna si piscina in Palatul Parlamentului.

La 25 martie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca fostul secretar general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, s-a aflat in stare de incompatibilitate. Decizia instantei, nedefinitiva, a fost atacata cu recurs.

In 10 aprilie 2014, Mihalache a castigat definitiv procesul cu ANI, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.