Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate, a declarat miercuri vicepremierul ungar Zsolt Semjen pentru agentia MTI, transmite Mediafax.

Eforturi ale Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko Attila, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite, scrie MTI.

In 2012, o curte inferioara a stabilit ca imobilul colegiului restituit bisericii de catre un organism din care a facut parte si Marko Attila a reprezentat un "abuz (de autoritate) impotriva interesului public" si i-a condamnat la inchisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotararea primei instante a fost primita cu nemultumire de catre etnici maghiari din Romania, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietatile restituite, potrivit agentiei.

Imobilul in care functioneaza colegiul, la fel ca alte proprietati bisericesti, au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.