Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis, miercuri, presedintelui ales Klaus Iohannis proiectul de lege privind liberalizarea vietii politice, care permite infiintarea partidelor politice cu minimum trei membri, solicitandu-i astfel, intr-o scrisoare, sa ceara Parlamentului adoptarea acestei propuneri legislative pana la sfarsitul lunii decembrie. Macovei solicita, de asemenea, adoptarea, pana la sfarsitul lui februarie 2015, a unei legi care sa permita "votul la distanta" - electronic si prin corespondenta - pentru toti romanii din tara si strainatate, potrivit unui comunicat remis de europarlamentar.

"Ati declarat ca ati auzit vocea strazii. Si eu am auzit-o la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Sibiu, Constanta etc. si de la romanii din Paris, Londra, Viena, Munchen, Torino, New York si multe alte orase ale lumii. Am stat pe 16 noiembrie 8 ore in strada, la coada la vot, alaturi de romanii din Londra. Toti mi-au spus de nemultumirea lor privind cartelizarea vietii politice romanesti si de faptul ca este inca posibil in Romania anului 2014 ca prin parghii guvernamentale sa blochezi votul romanilor. Va propun sa lucram impreuna pentru ca aceste lucruri sa devina istorie, tot asa cum, ascultand vocea poporului, ati cerut si obtinut respingerea legii amnistiei si gratierii si ridicarea imunitatii unor parlamentari suspectati de fapte de coruptie. Va felicit pentru atitudine si rezultatul obtinut", i-a scris Macovei lui Iohannis.

"Astazi, va rog sa solicitati Parlamentului adoptarea, pana la sfarsitul lunii decembrie 2014, a proiectului de lege privind liberalizarea vietii politice, pe care vi-l trimit atasat si care va permite infiintarea partidelor politice cu minim 3 membri, asa cum este in majoritatea tarilor europene. De asemenea, va rog sa solicitati Parlamentului adoptarea, pana la sfarsitul lui februarie 2015, a unei legi care sa permita "votul la distanta" - electronic si prin corespondenta - pentru toti romanii din tara si strainatate", se arata in scrisoare.

"Aceste puncte au facut obiectul "Acordului pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania" acceptat public si semnat de dumneavoastra inainte de turul 2 al scrutinului privind alegerea Presedintelui Romaniei", subliniaza Macovei in scrisoare.

***

Monica Macovei a initiat un proiect pentru modificarea legii partidelor, astfel incat un partid sa se poata infiinta cu cel putin trei membri. Ea argumenteaza ca acest lucru este posibil in multe state din Uniunea Europeana, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Franta sau Belgia: "De ce este foarte important acest lucru? Pentru ca ideile sunt cele care conteaza. Atata timp cat un partid format din 3, din 4, din 5 oameni au idei valoroase, care ii conving pe cei din jur, conving comunitatile, atunci ele vor promova si partidul va creste. Ceea ce se intampla astazi in Romania, de 25 de ani de fapt, este ca partidele mari au luat monopolul vietii politice, monopolul ideilor si nu servesc cetatenii", declara Macovei in luna august.

Macovei a amintit ca, in prezent, un partid politic poate fi infiintat de 25.000 de oameni din 18 judete ale tarii: "Asta inseamna ca deja ai un aparat de partid gata constituit daca ai 25.000 de oameni in 18 judete. Prin urmare, cei care sunt 3,5, 10 si au o idee formidabila pentru comunitate nu au loc, nu au cum sa o faca. Din acest motiv, trebuie modificata legea partidelor, trebuie spart monopolul partidelor mari, care - repet - nu servesc cetatenii. De multe ori, si stim cu totii, joaca unul pentru altul, interese transpartinice, afaceri, coruptie, clientela politica de la unii la altii. Si, pe masura ce ei se imbogatesc, populatia saraceste."