Social-democratii se reunesc joi in cadrul Comitetului Executiv National, la sediul central al PSD - prima reuniune intr-un for de conducere dupa alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, informeaza Agerpres.

Pe agenda discutiilor se afla rezultatul alegerilor, precum si strategia pentru perioada urmatoare. De asemenea, premierul s-ar putea prezenta cu lista unui guvern restructurat, care sa fie supusa aprobarii CExN.

Imediat dupa alegerile prezidentiale Robert Negoita, Radu Popa sau Marian Vanghelie au cerut "un pas inapoi" pentru coordonatorul de campanie, Liviu Dragnea. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera chiar ca este nevoie de un congres extraordinar, care sa constituie tema unei "analize serioase in partid".

Presedintele PSD, Victor Ponta, nu a negat varianta unor excluderi. "PSD in ianuarie - februarie isi face analizele, sa vedem ce a mers bine, ce a mers rau, ce lucruri trebuie schimbate, pentru ca trebuie schimbate radical o multime de lucruri in PSD si asta vor decide colegii nostri. Pozitia mea este ca suntem un partid democratic si ca asta se decide pentru toata lumea. Si ca cine sare acum, asa, din rand, crezand ca o sa castige ceva, cred ca se insala. Si imi voi folosi toata autoritatea pe care inca o mai am in partid ca sa-i pun la locul lor. Cine face rau PSD-ului, sigur ca e excludere", a afirmat Ponta, marti, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, daca PSD vrea sa castige din nou alegerile, in 2016, alegeri locale si parlamentare, trebuie sa vina cu o noua strategie, cu un nou proiect.

Tot marti, senatorul PSD Mircea Geoana, fost presedinte al social-democratilor, a sustinut ca premierul Ponta trebuie sa anunte in sedinta de joi a conducerii formatiunii ce ministri doreste sa inlocuiasca.

"Ar trebui sa terminam cu aceasta practica - in care ne trezim in Comitetul Executiv National, cum a fost cazul la ultima remaniere de guvern, cu personaje care sunt pentru prima data prezentate partidului. Statutul partidului spune extrem de clar ca numirile in guvern se fac cu votul CExN si nu cu informarea acestuia. Deci, joi trebuie sa vina prim-ministrul cu lista de ministri pe care doreste sa-i inlocuiasca si sa-i supuna unei dezbateri extrem de serioase si unui vot explicit in Comitetul Executiv", a declarat Geoana.

El a mai spus ca vrea reactivarea Consiliului National al PSD, respectiv pentru alegerea unui nou presedinte, apreciind ca vacantarea acestui post, detinut in trecut de Adrian Nastase, "trebuie sa inceteze".