Senatorul PNL Akos Mora a demisionat marti din functie, afirmand ca nu isi doreste sa faca parte "din acest Parlament", relateaza Agerpres. Senatul a luat act de vacantarea respectivului post cu 65 de voturi pentru, cinci impotriva si trei abtineri.

Mora Akos DanielFoto: Agerpres

Agentia Nationala de Integritate a cerut conducerii celor doua camere parlamentare sa puna in aplicare deciziile definitive de incompatibilitate date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul senatorului Mora Akos. A trecut 1 an si 2 luni de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare.

Akos Mora a fost ales senator in circumscriptia electorala 28 Mures, colegiul uninominal nr. 3.

UPDATE: Akos Mora a declarat jurnalistilor, dupa sedinta plenului Senatului de marti in care a anuntat ca isi da demisia, ca nu exista niciun argument legal pentru incetarea mandatului.

"Nu exista niciun argument legal de incetare de mandat. (...) Imi vad de viata mea si nu cred ca voi mai sta foarte mult in zona politica, pentru ca nu acesta este Parlamentul la care am sperat eu. Eu cand am intrat in Parlament in 2012 am avut alte asteptari iar ce s-a intamplat acum aici este de fapt o razbunare politica. N-am vrut sa dau ocazia sa se faca o nelegalitate atat de mare care era sa se faca astazi aici. Avem o situatie pe care a pregatit-o Biroul permanent iar aceasta hotarare de incetare nu a fost publicata pe site, nici decizia care urma sa fie votata', a declarat Mora.

El a fost intrebat de jurnalisti daca va returna banii pe care i-a incasat pana acum ca senator. "Pentru activitatea depusa sa returnez niste bani? Dumneavoastra ati returna un salariu pentru care ati prestat pana acum?", a raspuns fostul senator.

"Nu are niciun sens. Eu nu doresc sa fac parte din acest Parlament. Imi pare rau, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste si ma uit foarte clar in stanga. Stiu ca foarte multi vreti sa ma sustineti. Stiu ca foarte multi mi-au spus: "Stai linistit ca nu vom vota aceasta magarie". Nu vreau sa va pun in posibilitatea, si teoretica, de a trece o asemenea aberatie, o asemenea hotarare", a declarat Akos Mora in timpul sedintei plenului Senatului de marti, in care era luata in discutie starea de incompatibilitate in care se afla acesta.

In timpul dezbaterilor raportului Comisiei juridice privind Decizia nr. 6289/2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, irevocabila, prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos-Daniel impotriva sentintei civile nr. 34/2012 a Curtii de Apel Targu-Mures, senatorul a sustinut ca "raportul Comisiei juridice este rezultatul unui vot politic care nu are niciun fundament legal" si ca situatia in care se afla este "absolut aberanta".

"Am crezut ca apelul meu de la inceputul acestui punct va fi receptionat pozitiv. Am senzatia ca nu este receptionat deloc pozitiv. Am senzatia ca este o plata de polite in acest moment. Am senzatia, stimati colegi, ca asa cum este formulata hotararea de astazi, sa iei act de incetarea unui mandat din 2013, este inimaginabil ce se intampla. In aceasta situatie, dati-mi voie sa va spun: imi dau demisia", a spus Akos Mora, cerandu-le colegilor sai sa ii ofere "un argument legal si constitutional" ca sa plece din Parlament.

El a adaugat ca decizia Inaltei Curti "nu spune nicaieri ca trebuie sa inceteze mandatul". "Eronat se foloseste ideea ca de ce nu aplicam decizia Inaltei Curti. Parlamentul European, de curand, a respins solicitarea ANI de incetare a mandatului europarlamentarului Mircea Diaconu", a mentionat Akos Mora.

Presedinele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, l-a intrebat pe senatorul PNL daca isi mentine gestul demisiei sau nu. "Revin la microfon, sa imi dea juristii un argument legal si imi dau demisia in momentul acela", a spus Akos Mora, potrivit Mediafax.

In hotararea pe care Senatul urma sa o supuna la vot marti daca Akos Mora nu ar fi demisionat era stipulat faptul ca se constata incetarea mandatul de senator in cazul lui Akos Mora incepand cu data de 24 septembrie 2013.

De asemenea, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, anuntase anterior demisiei lui Akos Mora ca liberalii vor "vota politic". "Eu sunt in cea mai trista postura, pentru ca noi, liberalii, vom vota politic. Adica in favoarea incetarii mandatului colegului nostru, Akos Mora, un om cu care am colaborat cu totii intr-o maniera exceptionala, un om cu totul deosebit", a spus Hasotti.

Akos Mora a declarat in plenul Senatului ca, daca se considera vinovat, nu i-ar fi pus nicio secunda pe colegii sai in situatia de a vota incetarea acestui mandat. "Daca eram vinovat, eram plecat de mult. Am avut discutii cu colegi din Comisia juridica care la a doua sedinta nu au mai participat pentru ca li se cerea sa faca ceva absolut pe langa lege. A fost un vot politic", a spus Akos Mora.

Senatoarea Doina Elena Fedorovici, membra a Comisiei juridice, a declarat in plen ca a lipsit de la sedinta in care senatorii juristi au dezbatut si votat incetarea mandatului lui Akos Mora.

"Nu am primit telefon ca se tine sedinta Comisiei juridice, pentru ca se stia punctul meu de vedere. Colegul nostru mi-a reprosat ca am fost lasa. Imi pare rau, nu am lipsit pentru ca am fost lasa. Daca veti vota astazi impotriva acestui om, sa il scoatem din Parlament, ar fi o mare greseala", a spus Fedorovici, precizand ca hotararea ICCJ in cazul Akos Mora este data in 2013, iar Curtea Constitutionala s-a pronuntat in 2014, si astfel se aplica retroactiv o hotarare.

Senatorul PC Cristiana Anghel si independentul Ioan Ghise au cerut in plen ca aceasta cerere privind incetarea mandatului senatorului Akos Mora trebuie retrimisa la Comisie si gandita la rece.

De altfel, plenul a si dat un vot, pe solicitarea lui Ioan Ghise de retrimitere a raportului la Comisie. Cu 50 de voturi "pentru", 62 "impotriva" si 13 abtineri, propunerea lui Ioan Ghise a fost respinsa.

***

Senatorii din Comisia juridica au adoptat, in sedinta din 30 septembrie, un raport favorabil solicitarii Agentiei Nationale de Integritate cu privire la demiterea lui Daniel Akos Mora din functia de senator.

In scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, se solicita aplicarea "cu celeritate" a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive si irevocabile nr. 6289/2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, coroborata cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

"Va solicitam sa dispuneti punerea in aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ICCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel impotriva sentintei civile a Curtii de Apel Targu Mures, constatandu-se irevocabil ca acesta a incalcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Avand in vedere obligatiile Parlamentului stabilite de Curtea Constitutionala in decizia amintita, va rugam constatati demiterea de drept, din calitatea de senator, a domnului Mora Akos Daniel", se arata in documentul amintit.

***

Tariceanu declara, luni, ca va cere, marti, un vot in plenul Senatului pentru a constata starea de incompatibilitate a senatorului PNL Akos Mora, prin care acesta sa isi inceteze mandatul.

Akos Mora a anuntat joia trecuta ca se autosuspenda din partid ca sa nu-i mai dea ocazia lui Victor Ponta "sa spuna minciuni" referitoare la situatia sa, adaugand insa ca mandatul sau de senator "merge mai departe," pana cand Parlamentul "va vota pe acest subiect".

In dezbaterea televizata de miercuri seara, Victor Ponta a sustinut ca in PNL exista trei persoane condamnate definitiv si irevocabil, indicandu-i pe presedintele CJ Botosani, Florin Turcanu, si senatorii Tudor Chiuariu si Akos Mora.

Co-presedintele ACL Klaus Iohannis declara, recent, ca senatorul liberal Akos Mora ar trebui sa demisioneze din Parlament, iar deputatul Tudor Chiuariu sa plece din PNL, in conditiile in care primul a fost declarat incompatibil, iar cel de-al doilea, condamnat pentru coruptie.