Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat marti seara ca pentru moment "nu se pune problema schimbarii guvernului sau a majoritatii" in conditiile in care "alegerile prezidentiale nu sunt alegeri parlamentare".

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Azi nu am avut o astfel de discutie si nici nu vom avea o astfel de discutie fiindca alegerile prezidentiale nu sunt alegeri parlamentare. Alegerile prezidentiale nu sunt despre guvern, cu toate ca unii au avut aceasta impresie", a subliniat Hunor, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale UDMR.

Insa, a subliniat el, "trebuie sa vedem ce se va intampla in PSD".

Pana atunci, "noi consideram ca in acest moment guvernul are majoritate parlamentara, trebuie sa mearga inainte, pana cand eu nu pot sa va spun. In acest moment nu se pune problema schimbarii guvernului sau a majoritatii", a adaugat acesta.

Intrebat inaintea inceperii sedintei UDMR despre o eventuala iesire de la guvernare, Kelemen Hunor afirmase: "Forumul statutar este Consiliul Permanent, care va lua o astfel de decizie daca va fi cazul. Inca nu am convocat Consiliul Permanent, probabil ca la sfarsitul saptamanii viitoare vom avea o sedinta. Pana atunci si noi trebuie sa ne consultam cu organizatiile noastre, trebuie sa vorbim cu colegii nostri, trebuie sa analizam rezultatul alegerilor foarte atent si dupa aceea am putea lua o astfel de decizie, dar nu exista in acest moment astfel de propuneri. Deci, toate speculatiile care au aparut in presa sunt speculatii pure, foarte frumoase, de altfel, dar nu au nici o legatura cu noi".

El a precizat ca acordul privind participarea UDMR la actuala guvernare prevede o perioada pana in 2016.

"Am facut un acord pana in 2016 si sigur ca acolo sunt prevazute foarte multe lucruri care trebuie facute, dar inca suntem dupa opt luni de guvernare, e greu sa faci un bilant. Pe parcursul unei guvernari s-ar putea sa apara fel de fel de probleme neprevazute, dar in acest moment eu nu caut motive, argumente, pretexte pentru a iesi de la guvernare. Vreau sa inteleg ce s-a intamplat duminica. In grupurile noastre vom discuta despre rezultatul alegerilor, dar decizia privind guvernarea nu o vom lua aici. Sunt foarte multe voci in UDMR, fiind o formatiune democratica, fiecare are posibilitatea si capacitatea de a spune ce crede. Deci, sunt multe adevaruri din UDMR, dar de obicei cand luam o decizie o luam impreuna si dupa aceea urmaresti acea decizie", a explicat Kelemen Hunor.

Intrebat daca felul in care a votat duminica electoratul UDMR va cantari in decizia pe care CPU o va lua, Kelemen Hunor a raspuns: "Trebuie sa intelegem de ce a votat asa cum a votat si care a fost argumentul majoritatii pentru un astfel de vot. Eu nu pot sa fac singur o astfel de analiza, de aceea trebuie sa discutam cu grupurile, cu organizatiile judetene, cu organizatiile locale".

Pe de alta parte, Kelemen a spus ca deputatii UDMR vor vota impotriva proiectului legii amnistiei si gratierii.

"Vom vota asa cum am anuntat: fara amnistie, fara gratiere", a adaugat Kelemen.