​Romania de la mama acasa

Scrisoare catre mizileni

de Claudiu Minea     Jeopardy
Marţi, 18 noiembrie 2014, 14:36 Actualitate | Politic

România respiră.

Pentru prima oară în 25 de ani, democraţia românească a arătat că a început să îşi creeze anticorpi. Intr-o prezenţă la vot inimaginabilă cu câteva zile în urmă, România a zis stop. Stop umilinţei. Stop imposturii. Stop minciunii promovată la rang de politică de stat. Stop manipulării.

Briza libertăţii a bătut duminică şi la Mizil. Partea bună e că prezenţa la vot a fost cu aproape 1000 de persoane mai mare decât în mod obişnuit. Dar aproape 61% dintre mizileni au ales să voteze cu Victor Ponta, după ce, în primul tur, Mizilul a fost singurul oraş din Prahova unde Victor Ponta a avut peste 50% din voturi.

Nu vă grăbiţi să aruncaţi cu piatra în cei ce au votat Victor Ponta. E inutil. E contra-productiv. Nu duce decât la creşterea resentimentelor între simpatizanţii celor 2 curente politice. E timpul pentru o altă abordare.

De ce acest vot masiv pentru Victor Ponta este toxic? Pentru că el e doar partea vizibilă a unui aisberg. Partea care nu se vede ne spune mai mult. Ne spune că Mizilul pierde trenurile oportunităţilor. Ne spune că societatea mizileană a devenit una refractară la schimbare. Ne spune că oamenii dispuşi să îşi pună la bătaie reputaţia sunt puţini. Ne spune că ne-am închis în noi şi nu mai vrem să ştim de cele ce se petrec în jurul nostru. Ne spune că lăsăm anii să treacă pe lângă noi. Ne spune că ne mulţumim cu puţin.

Am să vă spun o istorie scurtă şi amară. Cu câteva luni în urmă, eram la firma unui prieten, care are un fiu ce era în clasa a XII-a la momentul respectiv. Fiul îşi făcea temele la un birou, cufundat în treabă. I-am spus ceva de genul: “Tânărul e mare acum, vei avea ajutor la firmă, pentru că visul lui e să rămână la Mizil”. S-a lăsat liniştea şi tânărul a ridicat privirea la noi. In ochii lui era o combinaţie de şoc şi oroare. Privirea spunea “cum s-ar putea cineva gândi că un tânăr şi-ar dori să rămână în Mizil?”.

Aici am ajuns, ca tinerii să îşi dorească să plece din Mizil. Oriunde. La Ploieşti sau Bucureşti. In Italia sau Spania. E dureros şi e înfricoşător, dar e de înţeles în acelaşi timp.

Au trecut europarlamentarele. Au trecut prezidenţialele. De acum, avem liniştea să ne întoarcem privirea către Mizil. Spre viaţa de zi cu zi, care nu mai depinde de Ponta sau de Iohannis. Dacă nu facem nimic, Mizilul moare. Moare cu fiecare generaţie care pleacă la facultate şi nu se mai întoarce. Moare cu fiecare mizilean care alege calea exilului. Aproape toţi aveţi pe cineva drag departe, cineva pe care îl vedeţi de 2 sau 3 ori pe an şi cu care ardeţi de dor să mai vorbiţi la telefon, preţ de câteva secunde.

Două sunt direcţiile de acţiune. Prima priveşte chestiunea economică. Economia locală e fragilă. Firmele sunt puţine şi cu forţă financiară redusă, nereuşind să genereze suficiente locuri de muncă. Investitorii din afară lipsesc aproape cu desăvârşire. Fără dezvoltare economică, nu avem locuri de muncă. Fără dezvoltare economică, nu avem plătitori de taxe şi impozite. Fără dezvoltare economică, ne pierdem libertatea şi suntem în permanenţă dependenţi de bani din afară, fie că vorbim de banii pe care mizilenii din străinătate îi trimit celor rămaşi la Mizil, fie că vorbim de banii pe care Consiliul Judeţean îi transferă, când şi când, bugetului local. Statul cu mâna întinsă înseamnă doar supravieţuire şi nimeni n-a prosperat până acum în acest mod. Fără dezvoltare economică, va veni ziua în care nu vom mai avea bani nici pentru şcoli, nici pentru spital, nici pentru festivaluri culturale. Dezvoltarea economică locală este cheia prosperităţii şi trebuie să fie prioritatea absolută a oricărui program de revitalizare a Mizilului.

A doua direcţie priveşte participarea noastră la viaţa comunităţii. Cu câteva excepţii punctuale, mizilenii s-au închis în propriile case şi în propriile suflete. Mizilenii nu mai visează. Mizilenii nu mai aşteaptă nimic de la cei din jur. Ideile nu mai circulă, nu mai sunt dezbătute decât, eventual, în grupuri mici şi pe şoptite. Suntem atenţi să nu supărăm prin ceea ce spunem sau prin ceea ce facem. Nu, nu din politeţe, ci din frică.

Oameni buni, e viaţa voastră şi e oraşul vostru. Nu mai lasaţi anii să treacă pe lângă noi. Ieşiţi la lumină şi propagaţi-vă ideile. Nu vă fie frică, nimeni nu vi le va fura. Transformaţi-le în afaceri. Luptaţi pentru principii şi valori. Construiţi un oraş care să atragă oamenii, nu să îi alunge.

România respiră. Prin prezenţa masivă la vot de duminică, din România sau de departe (indiferent de ce am votat), românii le-au transmis politicienilor că îşi vor ţara înapoi. Că nu mai vor să fie umiliţi, furaţi, minţiţi. Mizilul cât va mai sta deoparte?

Ieşind la vot în număr atât de mare, aţi arătat că vă pasă de România şi vă pasă de Mizil. Acum e timpul să trecem la faza următoare: eliberaţi ideile şi ideile vă vor elibera.

Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

12247 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  . (Marţi, 18 noiembrie 2014, 15:18)

  tirolez [utilizator]

  Doar Mizilul? Luati si alte orase mici, chiar din apropiere, aceeasi situatie. La Buzau Ponta 52%, la Ramnicu Sarat 62%. Mai departe putin, luati Vrancea(fieful lui Oprisan), in Focsani Ponta a pierdut, la Marasesti 60%. Daca inlocuiti in text Mizil cu Ramnicu Sarat, Marasesti etc. ramane valabil pana la virgula.
 • +15 (17 voturi)    
  ,,baroniada'" (Marţi, 18 noiembrie 2014, 17:51)

  Gaby51 [utilizator]

  In TRIUNGHIUL ROSU ( daca nu stiti, e la curbura Carpatilor) se intampla ceva inexplicabil: copiii, rudele lor sunt la munca in vest cu sutele iar ei sunt pro-est.
  • +4 (8 voturi)    
   Curbura Carpaților (Marţi, 18 noiembrie 2014, 18:10)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Gaby51

   Zona de la curbura Carpaților (din Vrancea până în estul Prahovei) are alte particularități. În mod ciudat, nu sunt atâția plecați în Vest. Zona subzistă economic cu niște industrii ce necesită specialiști de calificare relativ joasă și forță de muncă needucată, industrii care pot fi aproape oricând relocate. Orice tânăr care vrea să-și facă un viitor pleacă de acolo.

   Zona întinsă de deal practică viticultură și pomicultură tot așa, subzistând de la an la an, fără să existe afaceri structurate decât izolat (comparați cu valea Dâmboviței căreia i s-a dus vestea) - abia la marginea ei, la Vălenii de Munte, Tymbark începe să valorifice o parte din producția de fructe, dar tot este departe de potențial și oricum importă mare parte din materia primă.
  • +3 (5 voturi)    
   triunghiul asta. (Marţi, 18 noiembrie 2014, 21:15)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Gaby51

   aproape toata zona e rosie. am rasuflat usurat sa vad prahova votandul majoritar pe iohannis totusi.

   mi-e jena de ce se intampla. aceeasi oameni care au aparat drepturile unui condamnat defnitiv, dovedit si securist, exact acceasi oameni il infiereaza pe iohannis.

   este incredibil. mie nu-mi este rusine cu Romania, mi-e rusine doar cu acei romani care accepta hotia si furtul ca fiind normale.
 • -8 (8 voturi)    
  Mizil? (Marţi, 18 noiembrie 2014, 23:06)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  Exist localitatea asta pe bune in Romania, sau e una fictiva? Nu m-am prins din articol.
  • +4 (6 voturi)    
   Exista Mizil (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 0:01)

   MyGame [utilizator] i-a raspuns lui Cutezatorii2013

   Evident ca exista, Mizil-Prahova. Dar ca Mizil mai avem Constanta, Focsani, Slobozia, Calarasi, Alexandria, Craiova, Turnul Severin, Voluntari........ Pitesti. Acolo oamenii nu mai respira fara sa intrebe. Au renuntat sa mai gandeasca. Se ascund daca vor sa voteze cu altcineva. Constanteni, focsaneni, craioveni, pitesteni..... iesiti afara sa va luati orasele inapoi. Nu pot sa concep ca un oras cum este Constanta, cu posibilitati economice fantastice( iesire la mare, Dunare), care trebuia sa fie imediat dupa Bucuresti (economic, cultural), a ramas ascuns, a fost pitit, de baroni in spatele boschetilor. Iesiti afara sa va luati orasele. Dezvoltati-va local. Romania are nevoie de Cluj, Timisoara, Bucuresti, dar Romania are nevoie si de Constanta, Craiova, Focsani, Turnu Severin, Mizil....
   • 0 (6 voturi)    
    EXISTA MIZIL (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 2:55)

    Craciunitza [anonim] i-a raspuns lui MyGame

    IN PRAHOVA..PH= PATRIA HOTILOR !
    Mizil este orasul unde nastase adrian a fost ales parlamentar..prima data! cand a intrat la puscarie si s-a eliberat locul scaunul lasat liber a fost ocupat de fiul baronului cozma mircea- actualul parlamentar vladutz cozma! Oameni buni, numele acesta , cozma, poarta ghuinion ?? mai este unul la inchisoare .. a mai fost altul mai demult, cu mineriadele, si vor urma inca doi, dintr-un foc.. oameni buni din Mizil, desteptarea!! Nu va mai da cozma nimic ?? excelent..aveti posibilitatea sa le aratati politicienilor care si-au batut joc de orasul vostru plin de someri ca se poate si fara ei.. succes sau seccesuri ? !
 • +3 (5 voturi)    
  mizil (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 2:59)

  Craciunitza [anonim]

  hn daca tot va place de mizil de ce nu scrieti si despre ploiesti, sa-i felicitati ca au votat majoritar cu domnul klaus iohannis.. veniti la ploiesti sa vedeti ce urat arata totul.. orasul arata ca dupa bombardament.. primarul, iulian badescu, nu face nimic.. lumea il uraste unii vor sa-l calce cu masina/ taximetristul de astazi asa zicea..ha ha ha / ! cica locuieste la bucuresti..are case si la ploiesti dar sta ascuns la bucursti ca aici lumea arunca cu pietre in el.. va rugam scrieti si despre mircea cozma & son, vlad cozma, despre andreea cozma , fiica baronului mircea cozma , casatorita cu un arab si mare evazionista.. va asigur cea veti avea un mare succes..va stau la sispozitie cu un ceai, o cafea.. si ce mai doriti dvs...
 • +1 (1 vot)    
  felicitari (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 9:45)

  Xorciser [utilizator]

  Articolul descrie foarte bine drama oraselor mici de provincie.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă