Parerile sunt impartite: Unii cred ca PSD ar trebui sa plateasca pana la capat pentru esecul lui Victor Ponta in alegeri, guvernul sa fie fortat sa demisioneze si sa se organizeze alegeri anticipate. Altii cred ca Ponta trebuie lasat la Palatul Victoria pana la alegerile din 2016 pentru a deconta promisiunile generoase greu de onorat fara a mari taxe si impozite. HotNews.ro a realizat un inventar al argumentelor pro si contra demisiei, al avantajelor si dezavantajelor.

Victor Ponta la Antena 3Foto: Captura Antena 3

Argumente pro-demisie si alegeri anticipate

  • Victor Ponta si-a pierdut legitimitatea de a conduce Guvernul si trebuie sa raspunda cel putin politic in solidar cu ministerul de externe pentru dezastrul organizatoric din afara tarii, pentru impiedicarea deliberata a cetatenilor romani sa voteze si pentru umilintele la care si-a supus cetatenii.
  • Prin fortarea demisiei guvernului si alegeri anticipate se aplica o sanctiune politica unui Guvern care a angajat cheltuieli masine in campanie, promisiuini populiste si a antamat iresponsabil bugetul pe 2015. 
  • Este o buna sansa de a scapa de actualul Parlament, plin de senatori si deputati cercetati penal sau trimisi in judecata, de o foarte slaba calitate politica dar care a dovedit deja determinare in a bloca justitia sau in a modifica legi pentru a slabi institutii cheie ca ANI, DNA sau pentru a consolida puterea baronilor. 
  • Se pune punct astfel unei rupturi majore intre Guvern si o societate care a tranmis la alegeri un mesaj ferm anti-Ponta. E cazul ca agenda electoratului, in mod evident pro-Vest, pro-reforme si anti-China. anti-Rusia intra in contradictie cu mesajele PSD, total confuze la acest capitol.
  • Din ianuarie 2015, intra in vigoare legea privind referendumul, care face posibila demiterea presedintelui cu doar 30% participare din numarul alegeatorilor. Aceasta lege ii fragilizeaza pozitia de presedinte a lui Iohannis si ofera PSD o parghie puternica de control   

Argumente anti-demisie si alegeri anticipate

  • Victor Ponta trebuie sa ramana in functie pentru a-si asuma o guvernare care se anunta dificila in 2015, mai ales dupa risipa din campanie, dupa valul de promisiuni generoase si cheltuieli mari antamate menite sa afecteze in mod semnificativ bugetul pe anul viitor.
  • Guvernul Ponta trebuie sa-si asume direct ruperea relatiilor cu troica de finantatori FMI-Comisia EEuropeana - Banca Mondiala, sugerata deja in campanie si sa probeze ca dispune de solutii asa cum se lauda
  • Daca PSD va intra acum in opozitie, va ajunge la putere un PNL nereformat, cu aceleasi figuri ponosite iar acestia vor plati anul viitor oalele sparte in campania electorala de PSD, ceea ce ar putea avea drept consecinta pierderea alegerilor in 2016. 
  • Cu un PNL nereformat, alegerile anticipate n-ar face decat sa trimita acasa coruptii din actualul Parlament pentru a-i inlocui cu alti corupti. Daca PNL ramine la fel de nereformat, atunci concentrarea puterii in mainile unui singur partid (presedintia, Parlamentul si Guvernul) ar fi la fel de nociva ca si in cazul PSD.
  • PSD si Victor Ponta vor guverna oricum sub amenintarea valului de proteste din tara si nu vor mai avea curaj sa adopte masuri impotriva interesului public. Deja s-au grabit sa anunte ca vor pica in Parlament legea amnistiei si gratierii. 
  • Daca UDMR va iesi de la guvernare vom avea o majoritate fragila, deci Guvernul PSD nu va mai avea capacitatea de a-si impune atat de usor proiecte controversate sau decizii arbitrare. Daca UDMR nu iese de la guvernare, va actiona impotriva propriului electorat si risca ratarea parlamentului in 2016. 
  • Anticipatele sunt in orice situatie greu de declansat, deoarece nici un parlamentar nu doreste sa-si piarda mandatul dupa doi ani, mai ales ca larga majoruitate a alesilor au investit sume importante in campanii

Observatie: Nu e clar daca noul Parlament ales in urma eventualelor alegeri anticipate va fi la fel de numeros ca actualul legislativ sau daca e posibila implementarea rezultatului referendumului din 2009, care reduce numarul de parlamentari la 300.