Marian Jean Marinescu, eurodeputat PDL si co-presedinte ACL Dolj, le-a scris lui Matteo Renzi, primul ministru al Italiei, si lui Manuel Valls, primul ministru al Frantei, cerandu-le sa ii santioneze pe cei responsabili "de modul barbar in care au fost alungati cetatenii romani din fata sectiilor de vot din Italia si Franta." Europarlamentarul roman arata in scrisoare ca "Pe 16 noiembrie cetatenii romani din Franta au mers la sectiile de vot din Paris pentru a-si alege viitorul presedinte. Dupa ce au stat ore intregi la cozi kilometrice si au indurat frigul si ploaia pentru a-si exercita dreptul la vot, un drept fundamental prevazut in orice Constitutie europeana, au fost alungati din fata sectiilor de votare cu gaze lacrimogene."

Redam continutul celor doua scrisori mai jos:

"Domnule Prim Ministru al Italiei, Matteo Renzi,

Va scriu in calitate de membru al Parlamentului European si cetatean al Romaniei cu drept de vot, drept fundamental inscris in Constitutia oricarui stat european.

Seara de 14 noiembrie v-ati petrecut-o in Bucuresti, dand un interviu la un post de televiziune national, alaturi de premierul Romaniei Victor Ponta, candidat la alegerile prezidentiale ce urmau sa aiba loc peste doua zile. V-ati anuntat in mai multe randuri sustinerea fata de acesta.

Ati spus in direct, referindu-va la romanii care traiesc in Italia, ca privirile trebuie indreptate la provocarile din viitor. "Noi trebuie sa ne gandim nu numai la trecut, ci la provacarile care sunt pentru viitor. Stim ca o putem face impreua si sunt sigur ca o vom face peste cateva zile, atunci cand Victor va fi ales presedintele Romaniei".

Ce voia sa insemne acest lucru, domnule Prim Ministru? Ce doreati sa faceti impreuna cu domnul Ponta in cateva zile? Cumva sa alungati cu gaze lacrimogene cetatenii romani care doreau sa-si exercite dreptul la vot in Italia? Acei cetateni care au indurat ore intregi frigul si umilinta unei organizari haotice pentru a-si exprima o data la cativa ani optiunea politica? Asa intelegeti dumneavoastra ca trebuie sa faceti fata noilor provocari? Cu gaze lacrimogene?

Domnule Prim Ministru Matteo Renzi, va rog sa ne precizati, mie si milioanelor de romani care au privit stupefiati cum compatriotii lor sunt alungati intr-un mod barbar din fata sectiilor de vot intr-un stat membru al UE, cine este responsabil pentru acest lucru? Cine a dat acest ordin?

Cer insistent sanctionarea celor responsabili. In Europa secolului XXI aceste acte sunt inaccptabile si nu exista niciun fel de argument care sa le sustina.

Va multumesc!"

"Domnule Prim Ministru al Frantei, Manuel Valls,

Va scriu in calitate de membru al Parlamentului European si cetatean al Romaniei cu drept de vot, drept fundamental inscris in Constitutia oricarui stat european.

Pe 16 noiembrie cetatenii romani din Franta au mers la sectiile de vot din Paris pentru a-si alege viitorul presedinte. Dupa ce au stat ore intregi la cozi kilometrice si au indurat frigul si ploaia pentru a-si exercita dreptul la vot, un drept fundamental prevazut in orice Constitutie europeana, au fost alungati din fata sectiilor de votare cu gaze lacrimogene.

Domnule Prim Ministru, va rog sa ne precizati, mie si milioanelor de romani care au privit stupefiati cum compatriotii lor sunt alungati intr-un mod barbar din fata sectiilor de vot intr-un stat membru al UE, cine este responsabil pentru acest lucru? Cine a dat acest ordin?

Cer insistent sanctionarea celor responsabili. In Europa secolului XXI aceste acte sunt inaccptabile si nu exista niciun fel de argument care sa le sustina.

Va multumesc!"

Marian Jean Marinescu

Membru al Parlamentului European