Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat referitor la votul din diaspora: "Va rog sa faceti comparatia cu primul tur si o sa vedeti atunci ce au insemnat masurile de fluidizare a votului. Daca doriti. Daca nu, puteti spune ca nu conteaza cati au votat, conteaza cati au ramas pe dinafara". Intrebat daca cei care ii cer demisia au motive intemeiate, Melescanu a afirmat pentru Stiripesurse.ro ca "faptul ca am crescut de doua ori si jumatate numarul de votanti e un motiv de contestare, dar mai degraba din partea PSD. (...) Nu am niciun fel de apasare".

Teodor MelescanuFoto: HotNews.ro

"Interventii cu probleme, cu un numar mai mare, care au protestat si cu interventia politiei, nu au fost decat la Paris, Bonn si la Londra si la Castellon in Spania", a declarat pentru Stiripesurse.ro ministrul de Externe, Teodor Melescanu, dupa o zi neagra a democratiei pentru romanii din diaspora.

HotNews.ro a relatat pe parcursul intregii zile de duminica modul in care s-a desfasurat procesul de votare in marile orase ale lumii, de unde sute de romani ne-au trimis fotografii si filmulete cu cozile la care au fost nevoiti sa stea ore in sir pentru a vota. Marturii ale bataii de joc la care i-a supus guvernul pe romanii din diaspora au venit si de la fostul comisar european Dacian Ciolos, dar si de la Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, care au spus pe conturile lor de Facebook ca au stat ore intregi la coada la sectiile de vot din Bruxelles pana au votat.

Prelungirea programului sectiilor de votare "nu a fost aprobata de BES, care a declarat ca excede competentele sale si la 21 trebuie inchise. Ce pot sa fac eu? Eu pun la dispozitie oameni", a raspuns ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, intr-un interviu pentru sursa citata.

"Majoritatea oamenilor contesta pentru ca asta e ceea ce le spuneti - ca MAE nu a facut sectii, MAE nu a vrut sa prelungeasca. Ori nu e treaba nostra. Toate solicitarile care ne-au venit de prelungire, de creare de noi sectii s-au trimis la BES, care, impreuna cu BEC, le-a prelucrat si a dat decizii", a sustinut Melescanu.

Intrebat despre demisie, ministrul de Externe a raspuns: "Faptul ca am crescut de doua ori si jumatate numarul de votanti e un motiv de contestare, dar mai degraba din partea PSD. In realitate, Iohannis a fost ales si pentru ca in strainatate a mers votul mai bine. Nu e numai votul din tara. Asa ca nu vad... dar sigur e dreptul fiecaruia sa conteste. Oricum, e o situatie destul de complicata si o sa vedem ce se intampla. Nu am niciun fel de apasare. Nu mai tot baga MAE, ca nu are nicio atributie, nu are competente in domeniul asta, decat sa puna la dispozitie localuri, personal si mijloace de comunicatie".

Teodor Melescanu a declarat pentru Stiripesurse.ro ca "singurul lucru care ne interesa era protectia sectiilor de votare si a personalului care era in ele. Ce se intampla pe strada intra sub imperiul legii locale. Scadal pe strada in Franta si Germania nu e ca la noi. Te ia si te impinge de acolo. Dar nu e treaba noastra ce se intampla pe strazile Parisului sau Bonnului".

Amintim ca Teodor Melescanu a fost numit ministru de Externe cu 6 zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, dupa ce Titus Corlatean a demisionat pe fondul unei organizari dezastruoase in diaspora a primului tur de alegeri prezidentiale. Mii de romani din strainatate nu au putut vota pe 2 noiembrie 2014 din cauza cozilor uriase formate la sectiile de vot din orasele cu mare densitate de romani.

Corlatean a demisionat spunand in ultima conferinta ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala. El a fost contrazis insa de doua ori de Biroul Electoral Central (BEC), care a anuntat public ca exista temei legal pentru infiintarea de noi sectii de vot in strainatate.

In vinerea dinaintea turului doi al alegerilor prezidentiale, Teodor Melescanu a anuntat oficial ca MAE NU va deschide sectii noi de vot in strainatate. Rezultatul: o noua zi de alegeri in care mii de romani din strainatate nu au putut sa voteze, precum si o premiera in procesul de vot - numerosi romani care locuiesc in afara s-au dus in fata sectiilor chiar din noaptea dinaintea alegerilor, pentru a fi siguri ca a doua zi reusesc sa ajunga pana la urna de votare.