Parlamentarul german Bernd Fabritius (CSU - partid aliat cu CDU, al cancelarului Merkel) a scris duminica o serie de postari pe contul sau de Facebook in care critica dur modul in care guvernul Romaniei a organizat alegerile din diaspora.

HotNews.roFoto: Hotnews

13.50 (16.11.2014): O lectie pentru constiinta democratica a unui popor: 5000 de oameni (aprecierea politiei) stau la coada pentru a face uz de dreptul lor la vot. Haosul programat, al guvernului care are raspunderea, a crescut. In tonuri tari se solicita „alegeri civilizate“.

Un mare compliment politiei noastre bavareze, care intr-o astfel de imbulzeala are grija de liniste si voie buna. Ea este in mod evident CU doritorii de vot si nu impotriva acestora. FELICITARI si MULTUMIRI!

8.30 (16.11.2014) Sute de oameni care vor sa voteze pornesc in valuri catre sectia de vot. Coada se formeaza de-a lungul Mittleren Ring (centura de circulatie rutiera prin München]. Dimineata la 7, deja s-au format cozi lungi in fata localurilor de vot. La München, cozile s-au format inca de azi noapte. La deschiderea sectiei de vot – singura din Bavaria, cum este o singura sectie si in Baden-Württemberg, doua pentru toata Germania de Sud – asteapta deja cca 700 de oameni. Aceasta avalansa de oameni responsabili era de prevazut, cu toate acestea Romania s-a opus infiintarii unor sectii de vot suplimentare. „Masurile“ luate par a nu avea efecte, dupa cum era si de asteptat. Buna dimineata Germania! Buna dimineata Romania!

Le urez cetatenilor rabdare si seninatate in timpul procesului de votare – si determinare in examinarea acestei lectii de antidemocratie a celor raspunzatori! La ora 8.00 se aprecia ca sunt 1.500 de oameni. In plus, tocmai a aparut un curcubeu minunat. Nu e un fotoshop, tocmai l-am fotografiat de pe terasa. De-ar fi acesta, semnul bun al zilei de azi!

MERGETI ACUM LA VOT!

15.11.2014 Romania refuza propunerile mele de imbunatatire a conditiilor de vot la al doilea scrutin de duminica. Se ramane la cele cinci sectii de votare in toata Germania. Nici in cadrul ambasadei si al consulatelor nu va fi vreo comisie de vot suplimentara. Consulatul general din München se pregateste cu gratii de fier pentru un asalt sporit al cetatenilor dornici de vot. Asta vorbeste de la sine.

Intr-o discutie de o ora cu noul ministru de externe Melescanu, azi dimineata la München, am cerut cu insistenta explicatii. Ministrul Melescanu mi-a explicat ca ambasada de la Berlin si el insusi ar fi sutinut intens propunerile mele, insa acestea n-ar fi fost aprobate de autoritatea guvernamentala responsabila (BEC).

Ar fi existat preocupare, ca declaratiile scrise necesare sa fie puse la dispozitie, inca inainte de alegeri. O simplificare a procesului de votare in sine (adica o micsorare a timpului birocratic necesar pentru inregistrarea de mana a celor care vor sa voteze, cu toate datele lor personale, intr-un tabel, inaintea inmanarii buletinului de vot) n-ar fi fost insa, nici ea, aprobata.

Ministrul Melescanu mi-a confirmat reprosul, ca s-ar fi putut dinainte sconta pe o semnificativ mai mare prezenta la vot. Planificarile s-ar fi facut insa „numai pe baza cifrelor ultimelor alegeri“ si nu pe baza prognozelor pentru acest tur de scrutin. Am cerut IMPERIOS reforma legii electorale romanesti si introducerea unui vot prin corespondenta, ca si regulamente de prevenire a fraudei electorale prin votul multiplu.

Ministrul Melescanu a confirmat aceasta necesitate si totodata a multumit pentru propunerile de ameliorare, venite tocmai din partea germanilor din Romania. Ministrul a multumit si pentru cei circa 30 de voluntari din cadrul asociatiei noastre, care vor contribui in cadrul sectiilor de votare, la imbunatatirea conditiilor de la al doilea tur de scrutin de maine: ei vor incerca sa usureze timpul de asteptare al doritorilor de vot prin a le oferi apa de baut, un ceai cald si alte prestatii de ajutorare.

Romania in pregatirea acestor alegeri, ca stat de drept si guvern: Nota „absolut nesatisfacator“.

Bernd-Bernhard Fabritius (n. 14 mai 1965, Agnita, județul Sibiu) este un politician german, din anul 2013 membru al Bundestagului din partea CSU, președinte ales al Federației Germane a Expulzaților (BdV), funcție pe care o va prelua în noiembrie 2014.

Sursa: facebook.com/mdb.fabritius

Text in lb. germana de Dr. Bernd Fabritius MdB (membru al Bundestag-ului)

16.11.2014 Traducere din lb. germana de Dani Rockhoff