"In materie de justitie Victor Ponta are un limbaj duplicitar, de aceea eu cred ca este un pericol pentru statul de drept si democratia din Romania. Mariri de taxe si impozite, renuntarea la cota unica si noi toti vom plati factura campaniei electorale a candidatului Victor Ponta" - e ceea ce anunta Klaus Iohannis, candidatul ACL la prezidentiale, daca Victor Ponta va castiga alegerile de duminica. Iohannis acuza ca, in ceea ce priveste haosul produs de guvernul Ponta la votul din diaspora "nu este vorba doar de incompetenta, ci pur si simplu de suprimarea dreptului la vot. Crezul lui Victor Ponta este acela ca dreptul la vot este o lozinca, l-ati auzit. Mi se pare inadmisibil".

  • Ati solicitat si in cursul emisiunii de la B1 Tv si dupa aceea intr-o conferinta de presa intrunirea de urgenta a Parlamentului pentru respingerea legii amnistiei si gratierii. Acest lucru nu s-a intamplat. Cum comentati?

Klaus Iohannis: Avem inca o data confirmarea ca Victor Ponta nu doreste o justitie independenta si ca PSD face zid in jurul penalilor, chiar daca public si pentru partenerii externi declara altceva. In materie de justitie Victor Ponta are un limbaj duplicitar, de aceea eu cred ca este un pericol pentru statul de drept si democratia din Romania. Legea amnistiei si gratierii este asteptata de o lunga lista de celebri baroni si sefi din PSD, de oameni cu probleme penale, acuzati sau condamnati pentru fapte de coruptie, de la Dan Voiculescu, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc si toti ceilalti. Exista probabil niste conditionari si angajamente pe care Victor Ponta si le-a luat fata de acesti oameni, care l-au impins de la spate si de care trebuie sa se achite daca ajunge Presedinte prin oprirea demersurilor justitiei, prin promulgarea legii amnistiei si gratierii.

Este important ca romanii sa iasa in numar mare la vot si sa aleaga un presedinte care este garantul independentei justitiei si statului de drept, care sprijina continuarea luptei anticoruptie. Eu voi fi un asemenea presedinte.

  • A aparut un document din care rezulta ca la Ministerul de Finante se ia in calcul renuntarea la cota unica si introducerea impozitarii progresive pana la 35%. Ce credeti ca-i asteapta pe romani din punctul de vedere al economiei?

Klaus Iohannis: Eu am spus de la bun inceput ce ne pregatesc Victor Ponta si PSD in 2015: mariri de taxe si impozite, renuntarea la cota unica si noi toti vom plati factura campaniei electorale a candidatului Victor Ponta. Sa fim seriosi, PSD, Victor Ponta se gandesc la renuntarea la cota unica si la introducerea impozitarii progresive din 2012. Doar opozitia PNL i-a impiedicat. Pe 16 noiembrie dam o batalie si pentru pastrarea cotei unice de impozitare. Daca toata puterea va apartine PSD, adio cota unica!

  • Ati solicitat, de asemenea, guvernului sa ia masuri pentru a garanta dreptul la vot al romanilor din strainatate. Nici aici nu s-a intamplat nimic semnificativ. De ce?

Klaus Iohannis: Crezul lui Victor Ponta este acela ca dreptul la vot este o lozinca, l-ati auzit. Mi se pare inadmisibil. Sunt oameni care au murit in urma cu 25 de ani pentru ca noi toti sa avem azi acest drept. De fapt guvernul si domnul candidat Ponta nu au dorit ca diaspora sa voteze. Nu este vorba doar de incompetenta, ci pur si simplu de suprimarea dreptului la vot, pentru ca ei stiu foarte bine ca voturile din strainatate ii vor penaliza. Noi, cei din Alianta Crestin Liberala, dar si cei din Biroul Electoral Central le-am propus celor de la guvern un numar de solutii, inclusiv adoptarea unei ordonante de urgenta care sa creeze cadrul pentru cresterea numarului de sectii de votare. Pentru migratia primarilor, s-a putut adopta peste noapte o ordonanta de urgenta, pentru votul romanilor insa nu. Deci e clar ca nu a existat vointa politica.

  • A fost o campanie atipica, prea plina de atacuri personale. Aveti un mesaj pentru romani, acum, inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale?

Klaus Iohannis: A fost o campanie plina de atacuri urate, murdare as spune impotriva mea si a familiei mele, si multi m-au intrebat de ce nu am raspuns cu aceeasi moneda. Simplu. Pentru ca eu asa sunt. Fac o politica a respectului pentru cetateni, cu bun-simt si echilibru. Nu sunt dispus la compromisuri de la acest principiu. Vreau sa castig, dar nu oricum, ci cu aceste valori, nu coborandu-ma eu insumi intr-o politica a marlaniei. Si am toata increderea ca romanii au vazut acest lucru, au inteles ca se poate si altfel decat cu scandalul si vorbele goale cu care au fost obisnuiti ani de zile. Ii chem sa vina la vot sa schimbam impreuna Romania!