Cum vede France-Presse lupta pentru prezidentiale din Romania: Victor Ponta, un prim ministru favorit, dar cu o morala considerata "elastica", si Klaus Iohannis, complet atipic pe scena politica romaneasca. Associated Press, citata de agentia Mediafax, ii descrie pe cei doi adversari drept "bataiosul Victor Ponta" si "civilizatul Klaus Iohannis"

Ponta vs IohannisFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Bataiosul Victor Ponta a devenit in mai 2012 cel mai tanar prim-ministru din Europa. Pilot amator de raliu, Ponta s-a casatorit cu fiica unui politician influent din puternicul Partid Social-Democrat, iar de atunci cariera sa nu a intampinat obstacole. Este acuzat de plagiat in elaborarea tezei de doctorat, iar presedintele Traian Basescu a afirmat ca Ponta a fost agent sub acoperire, o acuzatie pe care a respins-o. De la inceperea mandatului lui Ponta, Romania are crestere economica si stabilitate politica. Ponta afirma ca Romania va ramane un aliat al Statelor Unite si respinge afirmatiile ca se va apropia de Vladimir Putin. Criticii sustin ca, daca va deveni presedinte, Ponta i-ar putea gratia pe aliatii politici condamnati pentru coruptie si ca Partidul Social-Democrat va obtine mult mai multa putere", comenteaza Associated Press, preluata de Mediafax.

Referindu-se la Klaus Iohannis, AP noteaza ca politicianul de etnie germana are "o atitudine civilizata", refuzand sa recurga la "atacuri personale, chiar daca acest lucru nu i-a adus neaparat simpatizanti. (...) Iohannis promite combaterea coruptiei, garantarea independentei justitiei si o Romanie normala", adauga AP.

In opinia ziaristilor de la AFP, duelul dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis este fara precedent in Romania.

Ponta a sedus intr-o prima etapa, inclusiv in strainatate, entuziasmul a scazut ulterior

La 42 de ani, Victor Ponta este considerat favorit in toate sondajele, dupa ce a castigat deja primul tur cu zece puncte avans.

Intrarea sa la Palatul Cotroceni ar marca o cariera strabatuta in pas alert: fost procuror, a intrat in politica in 2001, a strabatut cu rapiditate esaloanele partidului gratie fostului premier Adrian Nastase (2000-2004), care va fi inchis in 2012 pentru coruptie. La acea vreme, Victor Ponta si-a scris teza pentru doctorat, denuntata ulterior ca fiind un plagiat de mai multe comisii de experti.

Dar acest lucru nu impiedica ascensiunea sa: in 2010, ajunge in fruntea PSD iar doi ani mai tarziu devine cel mai tanar premier al erei post-sovietice din Romania, la 39 de ani, dupa ce partidul sau a castigat lejer alegerile legislative, in formula USL.

Daca acest om in aparenta deschis si afabil, care vorbeste curent franceza si engleza, a sedus intr-o prima etapa, inclusiv in strainatate, entuziasmul a scazut ulterior.

Criticii ii reproseaza un dublu limbaj in ceea ce priveste valorile democratice, pe care spune ca le sprijina, dar le-a pus in mai multe randuri in discutie, asa cum s-a intamplat in 2012 cand a incercat sa-l destituie pe Traian Basescu, principalul sau inamic politic. Sau in decembrie 2013, cand a incercat, in zadar, sa ingradeasca independenta justitiei, o referirea la "martea neagra".

Klaus Iohannis, atipic

Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, este total atipic pe scena politica romaneasca, si nu doar pentru ca este primul pretendent la presedintie provenit din minoritatea germana.

Fostul profesor de fizica se distinge pentru ca se mentine departe de polemici. Considerat putin carismatic, vorbeste lent si pare adeseori stangaci in fata camerelor de filmat.

Si parcursul sau este in afara normelor comune: intra in politica in 2000 cand devine primarul Sibiului. Bu gestionar, ridica acest oras medieval la standarde occidentale si il face una dintre destinatiile turistice favorite ale tarii. Un model al "lucrului bine facut", sloganul sau de campanie, pe care doreste sa-l extinda la nivelul intregii tari.

El se pozitioneaza clar impotriva oricarei forme de coruptie si de amnistiere a parlamentarilor.

Imaginea sa de om integru a fost insa afectata de Agentia pentru Integritate (ANI), care ii reproseaza ca a facut parte din consiliul de administratie al unei societati locale cand era primar, o incompatibilitate sanctionata de lege.

Dupa caderea lui Nicolae Ceausescu in 1989, Klaus Iohannis a ales sa ramana in Romania, spre deosebire de parintii sai si de zeci de mii de etnici germani care au plecat in Germania.

Acuzat de adversarii sai politici ca nu este un "adevarat roman", i se reproseaza, de asemenea, si religia protestanta, intr-o tara in care Biserica Ortodoxa are o mare influenta asupra opiniei publice.