Numarul foarte mare de voturi de pe listele suplimentare la scrutinul electoral din turul I ridica mari semne de intrebare asupra corectitudinii votului, iar reprezentantii Aliantei Crestin Liberale din Hunedoara propun observatori in fiecare sectie de votare din judet care sa monitorizeze si sa filmeze grupurile de persoane care voteaza pe lista suplimentara.

Numarul celor care au votat pe listele suplimentare la alegerile din 2 noiembrie a fost de 17.545, respectiv 8,32% din totalul voturilor din judetul Hunedoara, potrivit publicatiei locale Hunedoaralibera.ro

"Acest fapt este numarul neobisnuit de mare al alegatorilor pe listele speciale, adica alegatori care au votat in alta localitate decat cea in care domiciliaza. Pentru a evita orice suspiciuni la turul II, Alianta Crestin Liberala a desemnat observatori pentru a supraveghea votarea intr-un numar de 456 de sectii de votare din judetul Hunedoara, observatori care vor monitoriza si filma grupurile de persoane care voteaza pe listele suplimentare, pentru a evita suspiciunile legate de fraudarea alegerilor", se arata intr-un comunicat semnat de prim-vicepresedintele ACL Hunedoara, Tiberiu Balint.

Peste 10% din voturi au venit de pe listele suplimentare

La alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, pe listele speciale au fost inregistrate nu mai putin de 963.987 de voturi, adica 10,08% din totalul voturilor exprimate de romanii din tara.

Surprinzator sau nu, pe langa marile judete cu centre universitare sau zone urbanizate/industrializate, in topul judetelor cu zeci de mii de voturi pe listele suplimentare sunt judete puternic rurale, fara multi studenti, fara multi turisti si nu foarte industrializate (gradul de industrializare este un indicator pentru existenta navetistilor).

Performere la votul pe lista suplimentara sunt multe din judetele din sudul tarii precum Giurgiu, Mehedinti, Olt, Calarasi, Teleorman, adica exact judetele in care Opozitia a fost practic destructurata in urma Ordonantei de urgenta care a permis migrarea alesilor locali. Vezi aici o analiza despre cum PSD a devenit practic partid - stat in aceste judete.

Judetele in care s-a votat pe liste suplimentare peste medie (Procent - Numar voturi):

1. Ilfov: 19,87% - 39.518

2. Cluj : 15,58% - 51.960

3. Giurgiu: 14,34% - 18.465

4. Timis : 13,73% - 43.463

5. Mehedinti: 13,21% - 17.577

6. Olt: 12,87% - 28.542

7. Calarasi: 12,38% - 16.761

8. Iasi: 12,12% - 43.113

9. Valcea: 11,60% - 21.721

10. Salaj: 11,26% - 11.799

11. Teleorman: 10,94% - 20.767

12. Dolj: 10,80% - 34.241

13. Gorj: 10,58% - 17.391

Judetele suspecte de turism electoral, radiografiate de HotNews.ro

HotNews.ro a tratatat pe larg acest subiect si a insistat asupra numarului suspect de mare de voturi pe listele speciale. De mai bine de o saptamana am scris materiale si analize, am scris despre situatia la nivelul intregii tari, am tratat situatia si in raport cu racolarile de primari, iar joi am publicat si o lista exhaustiva cu marii performeri la capitolul voturi "speciale" din judetele din topul de mai sus.

De altfel, am analizat in detaliu fenomenul votului pe lista suplimentara in judetul Olt: HARTA INTERACTIVA Radiografia in detaliu a turismului electoral cu voturi pe lista suplimentara. Studiu de caz: judetul Olt

Asemanator, am analizat turismul electoral si voturile pe lista speciala in trei judete alaturate din sudul tarii: HARTA INTERACTIVA Radiografia turismului electoral pe axa Teleorman - Giurgiu - Calarasi. Cum s-au inregistrat mai multe voturi "speciale" in sectiile performere de la sat decat intr-o treime din diaspora

Am continuat demersul nostru de a analiza judetele cu un scor suspect in ceea ce priveste media voturilor "speciale" si am realizat si radiografia votului suplimentar in sectiile din judetul Salaj: ​HARTA INTERACTIVA Analiza votului pe lista suplimentara si in Transilvania. Studiu de caz: Judetul Salaj, castigat de Iohannis, dar cu Ponta invingator in majoritatea sectiilor performere la votul "special"