Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat vineri ca a luat masuri pentru cresterea numarului de cabine de vot la maximum 7 in sectiile de vot din strainatate, in paralel cu cresterea numarului de stampile de vot in aceste sectii. In schimb, numarul sectiilor de vot in zonele cu multi romani nu va creste.

Titus CorlateanFoto: Agerpres

"MAE actioneaza potrivit prevederilor legale. Biroul Electoral Central a adoptat o decizie si o hotarare si nu ofera baza juridica potrivit legii si nu permite infiintarea de noi sectii", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Intrebat de HotNews daca, in cadrul actualului numar total de sectii de votare, 294, autoritatile romane vor repartiza diferit anumite sectii pentru a fi concentrate catre zonele unde se afla mai multi romani in strainatate, seful diplmatiei romane a declarat ca MAE nu poate "bulversa oamenii" cu putin timp ininte de vot.

"Pentru a infiinta o sectie de votare este necesara o intreaga procedura, plecand de la solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, de la toate chestiunile de ordin logistic, masurile pracrice, de personal, de securizare a sediului respectiv. Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot", a spus Corltean.

El a mai aratat ca "nu se pune problema unor noi oferte" din partea autoritatilor locale straine.

"Nu se pune problema unor noi oferte. De fiecare data functioneaza la fel procesul in MAE, indiferent de cine se afla la putere. Este un proces de evaluare, de dialog intre ambasade, consulate si centrala, un complex de factori care se estimeaza si exista o decizie unde se vor organiza sectiile de votare. Acolo unde suntem in plus fata de ambasade, consulate, consulate onorifice, se fac demersuri punctuale catre autoritatile locale, de a primi sprijin , o locatie pentru acea sectie de votare", s-a justificat Corlatean.

De asemenea, el a precizat ca marinarii romani aflati in voiaj nu vor putea vota la eventuale urne amplasate pe vas, ci numai in sectiile de votare stabilite de MAE.

Ministrul a convocat, vineri, la MAE, o serie de ambasadori romani din Germania, Marea Britanie, Franta, Austria, consulii generali din Italia si Spania, Corlatean anuntand in urma sedintei ca a luat o serie de masuri pentru fluidizarea votului in strainaate:

  • "Prioritatea pentru turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie este ca respectand legea sa poata fi asigurat si garantat dreptul de vot pentru toti cetatenii romani care vor dori sa voteze in strainatate in turul al doilea".
  • "Decizia BEC , dispozitiile BE pentru Strainatate, adoptate la propuenrea MAE, prevad simplificarea procedurilor care vizeaza declaratia pe proprire raspundere pe care o semneaza cetateanul roman care voteaza in strainatate". Se va afisa pe site-ul BEC si MAE, pentru descarcare, formularul tipizat pentru declaratia pe proprie raspundere pe care votantii trebuie sa o completze si semneze, prin cre isi asuma faptul ca nu vor comite vot dublu. 
  • Decalaratia va trebui sa fie semnata si datata in fata biriului sectiei de votare, dar va fi pastrata si posibilitatea distribuirii acestui formular in timpul zilei de votare, in perimtetrul sectiei.
  • Majorarea numarului de cabine de vot  si stampile la maximum 7 pe fiecare sectie, precum si completarea numarului membrilor de vot la 7. Aceste birouri de sectii de votare si componenta lor si "au fost si sunt de compoetenta BES , nu a MAE", a subliniat Corlatean.
  • "Poate ca uneori, spatiile vor fi mai mici, iar cabinele de vot n-or fi neaparat 7, vor fi 6, dar importamt este sa se foloseasca la maximum aceasta capacitate care va accelera procedura de procesare a votului", a mentionat el.
  • MAE face o "echipa pe care o punem la dispozitie BES-ului - diplomati din ambasade si consulate, dar si din centrala MAE, atat cat va fi necesar, pentru completarea birourilor sectiilor de votare, daca apar probleme inclusiv in ziua votului, daca se mai retrage cineva din partea partidelor politice".
  • "Vom pune la dispozitie echipe suplimentare de sprijin din partea MAE, pentru ca afara sa distribuie formularele, sa gestioneze fluxul de votanti, sa explice oamenilor procedura".
  • "In conformitate cu decizia primului-ministru intreaga conducere a MAE se va deplsa saptamana viitoare in acele locatii unde au existat probleme la turul I, pentru a participa la ziua votului si pentru a ajuta ca procesul electoral sa fie corect".

Corlatean: Dimplomatii MAE "si-au facut datoria"

Ministrul de Externe a mai afirmat ca nu a dispus sanctiuni pentru diplmatii MAE, in urma procesului de vot din primul tur de scrutin, el aratand ca personalul ministerului si-a facut datoria.

"Presedintii birourilor sectiilor de votare, care sunt diplomati MAE, niciunul nu a lipsit, toti si-au facut datoria. Am constatat ca presedintii birourilor sectiilor de votare au fost toti prezenti, diplomatii in plus de presedintele sectiei de votare au fost prezenti, toti si-au facut datoria", a spus Titus Corlatean.

Pentru dificultatile de la votare, el a indicat ca responsabili reprezentantii partidelor in sectiile de votare din diaspora. Potrivit ministrului, unii dintre acestia s-au retras din sectii, iar altii nu aveau pregatirea necesara pentru a completa si a indruma votantii la completarea unor formulare.

Reactia unui roman din Anglia dupa anuntul suplimentarii cabinelor de vot in strainatate:

Sunt un roman din Cambridge care a votat dupa 6 ore la Londra pe 2 Noiembrie. Domnul Corlatean tocmai a anuntat ca va fi suplimentat numarul cabinelor de vot pana la un maxim de 7, acolo unde au fost probleme. Trebuie sa va spun ca pe 2 Noiembrie, acolo unde am votat eu, la Belgrave Square, erau deja 6 cabine de vot si 5 oameni in sectia de votare. Asa ca, aceasta asa zisa crestere, la 7 cabine de vot, este doar praf in ochi, ca sa faca publicul sa creada ca dansii chiar doresc sa imbunatateasca lucrurile. In realitate, singura solutie ar fi suplimentarea consistenta a incaperilor cu cabine de vot, si deci a cabinelor de vot, personal etc. Altfel, asa cum stau lucrurile acum, cu largul concurs al domnului Corlatean si al ministerului pe care il conduce, ne indreptam din nou spre o duminica a alegerilor in care multi romani din diaspora vor fi umiliti, fiind impiedicati sa voteze.

Vom reveni cu amanunte