Victor Ponta, candidatul PSD la prezidentiale, a anuntat marti seara ca are trei variante de premier daca va castiga alegerile prezidentiale: Calin Popescu Tariceanu, Florin Georgescu si George Maior. El a anuntat insa ca "cea mai buna" dintre aceste variante este cea a fostului premier Tariceanu.

Calin Popescu - Tariceanu este unul dintre membrii fondatori ai PNL si a fost premier al Romaniei in perioada 2004 - 2008, cand a fost numit in functie de presedintele Traian Basescu.

Drumurile celor doi s-au despartit dupa celebrul episod al 'biletelului roz', transmis de Tariceanu lui Basescu si in care scria: "1. Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?".

Dupa ce PDL a plecat din guvernul Aliantei D.A., Tariceanu a condus un guvern minoritar cu sprijinul PSD in Parlament.

A pierdut sefia partidului in 2009, in defavoarea lui Crin Antonescu, cel care avea sa fondeze ulterior, cu Victor Ponta, USL.

La inceputul anului 2014, Crin Antonescu anunta ruperea USL si renunta la functia de presedinte al Senatului, pe care o preia Tariceanu, tot cu sprijinul PSD.

In urma disputelor din PNL, Tariceanu paraseste partidul si formeaza Partidul Liberal Reformator.

Este de profesie inginer inginer. Potrivit CV-ului postat pe site-ul PLR, este actionar majoritar al SC Automotive Trading Services SRL iar in 1990 a fondat Radio Contact, primul post de radio privat din Romania.

Intre 1980 si 1991, Calin Popescu-Tariceanu a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Hidrotehnica, Universitatea Tehnica de Constructii, Bucuresti, institutie pe care a absolvit-o in 1976.

Activitatea sa ca premier este controversata. In mandatul sau s-a introdus cota unica si Romania a inregistrat rate mari de crestere economica, dar a incheiat anul 2008 cu un deficit bugetar urias, de peste 8%.

Florin Georgescu

Florin Georgescu este propunerea de rezerva de prim-ministru a lui Victor Ponta. "Daca vom considera ca trebuie sa dam un semnal foarte clar de pastrare a disciplinei bugetare, atunci vom propune un premier tehnocrat, pe prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu", a spus Ponta.

Florin Georgescu (61 de ani), actual prim-viceguvernator al BNR, a absolvit cursurile Facultatii de Finante si Contabilitate din A.S.E. Bucuresti (1976) ca sef de promotie, urmand apoi cursul postuniversitar in management financiar al University of Missouri Kansas City. Din 1989 este doctor in economie, specialitatea finante si circulatie baneasca.

El este ministrul Finantelor care a introdus TVA (in 1992), punind astfel ordine in finantele publice intr-o perioada extrem de dificila.

De numele lui se leaga insa si perioada in care reformele fiscale au fost extrem de lente.

Georgescu a fost ministru de finante in guvernul Ponta 1, din 7 mai pana i 21 decembrie 2012.

Ulterior, el a ramas un sfatuitor al lui Victor Ponta.

In 2014 a fost eales in consiliul de administratie BNR anul acesta, unul dintre consiliile de administratie cu cea mai pronuntata orientare de stanga.

Florin Georgescu este o personalitate extrem de puternica, nu putine fiind conflictele sale cu lideri de frunte ai PSD (pe atunci PDSR) in cei patru ani petrecuti ca ministru al Finantelor.

A lucrat in Ministerul Finantelor, ca economist, inspector financiar, sef serviciu si apoi director general la Directia Control de Stat Bucuresti.

Membru in Partidul Democratiei Sociale din Romania, devine secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor (1992). In Guvernul Nicolae Vacaroiu, a indeplinit functia de ministru al Finantelor timp de patru ani (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996).

A fost ales ca deputat de Olt in doua legislaturi pe listele PDSR (1996-2000 si 2000-2004). A demisionat din Parlamentul Romaniei in 2004, cand a devenit prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR.

Florin Georgescu a fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

George Maior

George Maior (47 de ani) este actualul sef al SRI, in functie din 2006. El este fiul istoricului Liviu Maior, care a fost ministru al Educatiei intre 1992-1996 si senator PSD in 1996-2000, precum si ambasador in Canada.

Liviu Maior a fost extrem de influent in PSD Cluj, fiind considerat un mentor al asa-numitului Grup de la Cluj (Ioan Rus, Vasile Dincu, Vasile Puscas).

Maior este profesor universitar, titular al cursului masteral Politica Externa si de Securitate Comuna la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana din universitatea de stat SNSPA.

A urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (1988-1991), apoi studii de masterat in drept international si comparat al Universitatii George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obtinut titlul de Master of Arts in Drept International si Comparat.

In anul 1998 a obtinut titlul de doctor in drept international al Universitatii Babes-Bolyai, cu teza de disertatie cu denumirea National si european in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg, nominalizata pentru Premiul Most acordat de UNESCO. In anul 2001 a absolvit Colegiul National de Aparare din Bucuresti.

Din anul 1992 lucreaza ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, in perioada 1997 - 1999 fiind Insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei in Irlanda.

Dupa castigarea alegerilor de catre Partidul Social Democrat (PSD), George Maior a fost numit in decembrie 2000 in functia de Secretar de Stat si Sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii Nationale. In aceasta calitate, a condus negocierile de aderare la NATO.

La alegerile din noiembrie 2004 a fost ales senator de Alba pe listele PSD.

La data de 4 octombrie 2006 George Maior a fost validat in plenul Parlamentului ca director al Serviciului Roman de Informatii