Klaus Iohannis i-a solicitat public lui Victor Ponta sa isi mandateze echipa de campanie sa negocieze organizarea unei "dezbateri reale" electorale, inainte de turul doi, cu echipa sa. Iohannis il acuza pe Ponta de "atitudine aroganta" si ii cere public sa renunte la "tertipuri", dupa ce Ponta a propus patru dezbateri electorale la patru posturi de televiziune: B1, Realitatea, Romania TV si Antena 3.

Klaus IohannisFoto: Hotnews

Klaus Iohannis:

  • Constat ca domnul Victor Ponta isi mentine aceeasi atitudine aroganta cu care ne-a obisnuit si in ceea ce priveste organizarea unei dezbateri electorale atat de necesare si asteptate de catre toti romanii interesati sa afle proiectele celor doi candidati ramasi in cursa pentru Palatul Cotroceni.
  • Domnul Ponta si-ar dori ca dezbaterile sa aiba loc intr-un format stabilit de catre echipa sa, cu moderatorii si temele sale preferate. Acest lucru este inadmisibil intr-o democratie consolidata. Nu poate decide un singur candidat detaliile si conditiile in care ar urma sa se desfasoare o astfel de dezbatere electorala. Temele se stabilesc in mod firesc prin negociere de catre echipele de campanie ale ambilor candidati intrati in turul doi si nu se transmit prin fax de catre un candidat care a stabilit deja ordinea si continutul intrebarilor.
  • Eu si echipa mea nu avem cum sa giram un astfel de comportament nedemocratic si prin urmare nu putem accepta un simulacru de dezbatere, care nu este echitabila pentru toate partile implicate. Refuzam aceasta noua tentativa de a pune pumnul in gura presei prin impunerea unui format prestabilit de PSD, dupa ce saptamana trecuta Victor Ponta si membrii Guvernului sau au fost pe punctul de a aviza favorabil propunerea legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae care introducea pedepse severe pentru jurnalistii care isi fac meseria si informeaza onest cetatenii.
  • Solicit in mod public candidatului Victor Ponta sa renunte de urgenta la asemenea tertipuri si sa aiba curajul sa isi asume o confruntare de idei corecta, in care niciunul dintre noi nu porneste cu un avantaj ilegitim.  Ii cer premierului sa mandateze echipa sa de campanie sa poarte negocieri cu membrii staff-ului meu pentru a stabili cat mai rapid conditiile de desfasurare a unei dezbateri reale, din care electoratul sa poata intelege care este viziunea fiecarui candidat pentru viitorul Romaniei.
  • Timpul foarte scurt ramas din aceasta campanie nu mai permite tergiversari. Singura varianta corecta este sa avem o dezbatere organizata pe un teren neutru, in care temele sa fie stabilite de catre jurnalisti, iar nu de catre candidatul Victor Ponta, o confruntare la care sa aiba acces toata presa si toate televiziunile din Romania, inclusiv televiziunea publica.