Ministrul Titus Corlatean a declarat, luni, ca, pe langa oamenii de buna credinta, au fost sustinatori ai unor candidati care au generat o stare de spirit care a dus la violentele de la Paris, iar unele sectii din Germania, precum Stuttgart si Munchen, unii au venit special pentru a ingrosa coada, potrivit Mediafax.

Intrebat daca are suspiciuni ca s-ar fi intamplat si altceva decat un interes normal al romanilor din diaspora de a merge la vot, Corlatean a precizat ca stie foarte bine comunitatile romanesti de cel putin 15 ani si, pe langa "foarte multi oameni de buna credinta" care au dorit sa voteze, au fost "oameni care sunt sustinatori ai unor candidati, care acum, unii dintre ei, au iesit din cursa si care au putut sa provoace si sa genereze o anume stare de spirit ajungand chiar la violente asa cum a fost cazul la Paris".

"Din informatiile pe care le am au fost grupuri de oameni care au venit in mod special acolo pentru a ingrosa randul, care au ingreunat o anumita deplasare", a spus, la Digi24, ministrul Afacerilor Externe.

Intrebat unde s-a intamplat acest lucru, Corlatean a mentionat Germania, la sectiile de votare din Stuttgart si Munchen.

Ministrul Titus Corlatean a precizat, totodata, faptul ca regreta "profund" situatia in care cetateni romani au fost pusi de "o procedura mai lenta (completarea declaratiilor pe propria raspundere - n.r.) dar care a securizat votul" si care "a generat in final cel mai ridicat numar de votanti care a existat vreodata la prezidentiale pentru Romania": 161.000 de votanti fata de 95.000 in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009.

"Dincolo de emotiile unor oameni de buna credinta sau emotiile interesate viscerale ale altora care au sustinut niste candidati, noi am reusit sa oferim mult mai multor romani capacitatea de a vota. Vrem sa fie mai bine in 16 noiembrie si vor fi luate masuri", a spus ministrul de Externe.

Referitor la intalnirea de marti cu reprezentanti ai BEC, Titus Corlatean a explicat ca MAE va propune simplificarea procedurilor legate de declaratia pe propria raspundere, dar a subliniat ca acest formulat si intocmierea listei electorale suplimentare sunt obligatorii potrivit legii pentru votul din afara tarii si "nu au cum sa dispara".