Candidatul ACL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca nu va negocia cu candidatii care au iesit din cursa pentru a fi sustinut in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. "Nu voi negocia cu niciun politician. Imi doresc votul tuturor romanilor, dar imi doresc votul direct, fara sa negociez cu politicieni", a declarat Iohannis. Intrebat ce se va intampla daca alti candidati il vor cauta, Iohannis a raspuns "Nu voi negocia". Candidatul ACL a declarat, cu referire la scandalul votului din diaspora, ca "Sunt incapabili domnul Ponta&co sa organizeze tara, nici macar o zi de alegeri nu au fost in stare sa organizeze."In timpul conferintei de presa, Klaus Iohannis a prezentat si imagini video cu romani din diaspora care au stat cateva ore la coada duminica, fara a isi putea exercita dreptul la vot.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

"Asta a fost ziua votului organizata a la Victor Ponta. Asa va arata tot anul 2015, ca ziua votului - dezordine, haos, lipsa de respect fata de cetateni. Guvernul in continuare refuza sa vina cu bugetul pentrtu 2015, sa ne arate cum vrea sa acopere pomenile electorale", a spus Iohannis, in completarea imaginilor prezentate.

"Episodul de ieri este simbolic pentru atitudinea Guvernului fata de cetatenii sai - dispret. Relatia dintre Guvern si cetateni este fundamental degradata, cum sunt incalcate principiile democratice. Pentru mii de romani care traiesc si muncesc in strainatate, dreptul la vot, un drept fundamental, a fost incalcat. Cetatenii romani sunt bruscati in fata ambasadelor, nu sunt lasati sa voteze. Este foarte regretabil ca Guvernul roman a reusit sa ne faca de ras, sa ne faca de minune in lume. Mandria de a fi roman trebuie sa fie o atitudine fata de propriii cetateni, nu un slogan. Eu de la primul ministru nu astept conferinte de presa, vreau fapte. Primul ministru este primul care trebuie sa ia masuri importriva celor care i-au supus pe romanii din diaspora la asemenea umilinta", a continuat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a anuntat si ca in urmatoarele 6 luni isi propune sa mobilizeze partidele pentru introducerea in legislatie a votului electronic si a votului prin corespondenta. "Nu mai suntem in anii '90, suntem in secolul XXI", spune candidatul ACL.

Cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis:

Este foarte clar, competitia in continuare este intre mine si Victor Ponta.

Aceste rezultate confirma ca schimbarea este posibila in Romania.

Se pune atunci interbarea care este diferenta dintre mine si Victor Ponta.

Eu ma angajez pentru o Romanie in care legea este respectata, o Romanie a bunastarii si a locurilor de munca.

Romania domnului Ponta este o Romanie a coruptiei si a minciunii, a haosului in tara si a dezorganizarii. Si, asa cum am vazut ieri, a dispretului fata de diaspora romaneasca.

Le multumesc celor care au fost ieri la vot, au folosit votul lor.

Acelor oameni care se considera de dreapta le spun sa vina alaturi de mine. Eu sunt reperezntantul dreptei romanesti impotriva stangii neautentice, nereformate.

Pe 16 noiembrie se poate face o schimbare, ii chem sa facem impreuna aceasta schimbare.

Ieri am avut o situatie scandaloasa in diapsora.

S-a dovedit ca avem nevoie de schimbare pentru ca acest Guvern isi dispretuieste cetatenii si este incapabil.

Este nevoie sa discutam despre justitia independenta si statul de drept.

Observ ca domnul candisdat Ponta cam evita acest subiect sau se face ca il uita, dar este vital pentru Romania.

Este o atitudine de las care s-a transmis de la domnul prim ministru Ponta la toti ministrii. Cum indrazneste cineva care este la putere si care organizeaza alegerile sa dea vina pe cei din opozitie?

Este din cale afara de jenant, sunt incapabili domnul Ponta & co sa organizeze tara, nici macar o zi de alegeri nu au fost in stare sa organizeze.

Nu voi negocia cu niciun politician, dar imi doresc votul romanilor. Imi doresc votul tuturor romanilor, dar imi doresc votul direct, fara sa negociez cu politicieni.

Daca ma vor cauta, ma vor cauta probabil sa imi ofere sprijin. Orice cetatean este binevenit sa imi ofere sprijin, dar nu voi negocia.

Despre dezbatere electorala cu Victor Ponta:

Astfel de lucruri nu se rezolva trimitand hartii, se rezolva prin negocieri directe. Aceste negocieri nu au inceput.

Fata in fata va fi aceasta dezbatere, intr-un mediu nepartizan, si echipa mea va sti sa negocieze, sa nu existe niciun fel de dubiu. (Victor Ponta a anuntat luni ca il invita pe contracandidatul sau Klaus Iohannis sa participe saptamana viitoare la 4 dezbateri televizate, pe 4 teme prestabilite, desfasurate la Romania TV, Realitatea TV, B1TV si Antena 3 - n.red.)

Imediat ce echipele vor gasi un numitor comun veti afla aceste lucruri.

Am un mesaj si pentru alegatorii lui Victor Ponta: nu o sa negociez cu Victor Ponta, dar ii invit si pe alegatorii lui Victor Ponta care vor schimbarea sa vina alaturi de mine.

Despre votul din Bucuresti si despre turul doi:

Nu am pierdut alegerile in Bucuresti, voi castiga alegerile in Bucuresti chiar la diferenta extrem de mare.

Voturile s-au impartit in Bucuresti mai mult decat in tara. Rezultatul este ca in Bucuresti mai multi candidati au procente relativ mari.

Cat imi doresc eu la turul doi? Jumatate plus un vot, e suficient.

Depinde ce numaram in Bucuresti, de exemplu in sectorul 1 am castigat, in alte sectoare nu am castigat

In Bucuresti s-a votat destul de mult si pentru candidatii de pe locurile 2,3 si 4 mai mult decat in tara.

Trebuie sa se intample ceva foarte simplu in turul doi: romanii trebuie sa isi dea seama ca aici nu e vorba despre doua partide sau de doua aliante, ci de doua feluri de a aborda lucrurile: eu cu Romania lucrului bine facut si Victor Ponta cu Romania scandalului si a minciunii.