Premierul Victor Ponta a avut, luni, o intalnire cu reprezentanti ai MAE pe tema votului din diaspora, legata de disfunctionalitatile inregistrate la vot in primul tur. Primul ministru a declarat, la finalul intalnirii, ca "Fiecare cetatean roman, oriunde se afla acesta, trebuie sa poata sa isi exercite dreptul de vot, este inadmisibil sa nu poata sa voteze. In ziua de 16 noiembrie trebuie sa nu existe niciun cetatean roman care sa nu isi poata exercita dreptul la vot, vom face tot ceea ce tine de noi."

Victor Ponta a mai explicat ca in diaspora a fost un numar de sectii de votare identic cu cel din 2009, insa numarul alegatorilor a fost mai mare. El a subliniat ca ministrul de Externe "garanteaza cu functia ca pe 16 noiembrie orice cetatean care vrea sa voteze va putea sa voteze si nu va ramane in afara sectiei pana la ora 21:00".

Declaratiile lui Victor Ponta:

Am vrut sa discut cu conducerea MAE pentru o prima analiza legata de disfunctionalitatile la vot.

Fiecare cetatean roman, oriunde se afla acesta, trebuie sa poata sa isi exercite dreptul de vot, este inadmisibil sa nu poata sa voteze.

In ziua de 16 noiembrie trebuie sa nu existe niciun cetatean roman care sa nu isi poata exercita dreptul la vot, vom face tot ceea ce tine de noi.

Trebuie sa aratam respect pentru orice cetatean roman care vrea sa voteze.

Pe 16 noiembrie vor putea sa isi exercite dreptul constitutional la vot.

Am avut un numar identic de sectii de vot ca in 2009, prezenta in diaspora a fost mai mare.

Ieri in diaspora au votat 161 de mii de romani, si cu siguranta unii dintre ei, inchizandu-se sectiile de votare, nu au putut sa isi exercite dreptul de vot, conform legii, decat cei aflati in interoriul sectiei de votare.

Este foarte clar ca procedura de vot este cea care a consumat foarte mult timp, e o procedura anti-fraudare pentru ca presupune un timp pentru completarea datelor celui care voteaza.

Vreau sa organizam din punct de vedere procedural tot sistemul de vot pentru ca pe 16 noiembrie sa nu existe niciun cetatean la Londra, la Paris, care pana la ora locala 21:00 sa nu pota vota.

Vom aloca bani din fondul de rezerva.

Propunem ca fisa pentru declaratia pe propria raspundere sa poata fi descarcata online, completata.

Vreau sa va asigur, ca si candidat care a terminat pe primul loc, ca prim ministru si viitor presedinte ca absolut toti cetatenii care vor sa isi exercite dreptul la vot sa poata sa voteze, pentru ca asta da legitimitate viitorului presedinte.

Vom pune la dispozitie tot ceea ce este necesar din punct de vedere financiar si logistic pentru ca numarul celor care voteaza sa fie mai mare decat in 2009.

Domnul ministru de Externe garanteaza cu functia ca pe 16 noiembrie orice cetatean care vrea sa voteze va putea sa voteze si nu va ramane in afara sectiei de votare pana la ora 21:00.

Pentru turul doi putem sa punem mai multe cabine de vot.

Intarzierea vine de la acel formular anti-frauda, pentru ca, stiti bine, in 2009, la Paris s-a fraudat votul.

Daca propunerea va fi insuita de BEC, formularul de declaratie pe propria raspundere va putea fi descarcat online. BEC poate sa dispuna asa ceva, nu noi.

BEC poate sa ia orice fel de masura prevazuta de lege si noi punem la dispozitie resursele.