Coalitia de guvernare va prezenta marti fie un candidat, fie o lista cu mai multi candidati pentru postul de premier. Anuntul a fost facut la RFI de senatorul PSD, Mircea Geoana. In opinia sa, viitorul prim-ministru va trebui sa aiba experienta politica anterioara, chiar daca ar fi un tehnocrat. In ceea ce priveste problemele aparute la votul din diaspora, Mircea Geoana spune despre acestea ca sunt "regretabile". incurajeaza Ministerul de Externe si Biroul Electoral Central "sa ia masuri ca pentru turul doi lucrurile sa mearga cristal, sa fie impecabile", iar alegatorii romani din strainatate sa aiba "conditii decente".

Mircea Geoana considera ca "este un calcul dublu, este un calcul electoral, pentru ca trebuie sa te gandesti in primul rand sa castigi, pentru a putea sa desemnezi un prim-ministru si cred ca aceasta valenta electorala pentru turul doi trebuie sa fie luata in calcul si e normal sa fie asa. Pe de alta parte, trebuie sa te gandesti la eficacitatea guvernarii, adica la un prim-ministru, la o echipa, cineva care sa fie acceptat si de coalitia majoritara, cineva care sa poata sa aiba suficient de multa experienta si reputatie, pentru a putea sa conduca pana la urma partea economica si sociala a ceea ce reprezinta viata noastra. Deci nu este un lucru care trebuie tratat lejer".

Decizia ar putea fi luata marti. "Din cate inteleg si din ceea ce a spus in mod repetat Victor Ponta, exista o lista scurta de potentiali prim-ministri. Maine coalitia se va intruni, va fi desemnat fie un candidat, fie o lista cu mai multi candidati, care trebuie sa indeplineasca aceasta tripla caracteristica, trei conditii cumulative: unu-sa poata sa reprezinte un nume suficient de bun si de atractiv si de datator de incredere, astfel incat lumea sa stie ca acest tandem, practic, intre presedinte si premier va functiona si va fi unul bun si aducator de voturi; doi-sa fie o persoana competenta, cu o reputatie impecabila, de profesionist, de om care poate sa faca fata unei perioade complexe in plan intern si international; in al treilea rand, sa aiba sustinerea coalitiei majoritare, a PSD-ului, a UNPR-ului, a PC-ului, eventual si a acestui grup parlamentar creat de domnul Tariceanu, pentru a putea sa aiba sustinere politica si eficacitate in guvernare", spune senatorul PSD.

Intrebat daca personal si-ar dori ca viitorul premier sa fie un om politic sau un tehnocrat, Mircea Geoana a raspuns: "Ma intereseaza in primul rand sa poata sa lucreze bine cu presedintele si cu majoritatea si in general cu Parlamentul si cu opinia publica. Cred ca cineva care are ceva experienta politica este important. Nu cred ca putem sa venim cu un tehnocrat care sa nu fi avut experienta politica anterioara".

In ceea ce priveste problemele aparute la votul din diaspora, in opinia lui Mircea Geoana, "este regretabil ca se intampla astfel de situatii. Pe de o parte, nici nu ne convine si va spune cineva care a avut de suferit in mod direct cu privire la suspiciuni severe de frauda si la Paris si in tara in 2009, dar intre a asigura protejarea votului si absenta fraudei electorale si dreptul de a vota, cred ca trebuie sa primeze dreptul de a vota. Ma uit totusi pe cifre si observ ca in Italia, in Spania, unde au votat in Italia 35 de mii de oameni, in Spania aproape 30 de mii de oameni, nu au fost incidente, deci acolo unde au fost volume relativ mari de participanti la vot nu am auzit cel putin de aparitia sau semnalarea unor astfel de situatii. In schimb, in Franta au fost noua mii, in Anglia au fost opt mii, in Austria, la Viena au fost cateva mii, acolo au fost dificultati".

Senatorul PSD spera ca situatia de la votul din strainatate va fi mai buna in turul doi: "Eu vreau sa-i incurajez si pe cei de la Externe si pe cei de la BEC sa ia masuri ca pentru turul doi lucrurile sa mearga cristal, sa fie impecabile, pentru ca dincolo de votul exprimat intr-o parte sau in cealalta, noi avem nevoie sa tinem migratia romaneasca si diaspora romaneasca in sens larg cat mai aproape de tara si daca oamenii vor sa voteze, indiferent cum isi exprima votul, catre ce candidat merg, trebuie sa le oferim conditii decente si sunt convins ca in turul doi aceste aspecte vor fi corectate".