La Ambasada Romaniei din Paris a fost chemata Politia franceza, sute de oameni au ramas la ambasada pentru ca nu au putut vota, iar spiritele au fost extrem de incinse. Umilinta alegatorilor a fost completata de seful jandarmilor francezi trimisi la fata locului: "Oricum Romania e o pubela, nu faceti decit sa aduceti probleme, asta stiti sa faceti!". Cozi imense si la Londra si aceeasi frustrare a alegatorilor care "s-au mai racorit" cu un "Desteapta-te romane" si "Jos Ponta". La New York, Munchen si Bruxelles, aceeasi experienta. La Strasbourg s-a stat cam o ora si jumatate la coada la singura sectie de votare, organizata la consulat. Totul a decurs bine insa la sectia din Coreea de Nord unde Victor Ponta a castigat.

Cozi de ore intregi in diaspora la alegerile din 2014Foto: Colaj foto
  • Titus Corlatean: S-a dorit scrupulozitate si evitarea fraudei din 2009. Au fost si provocatori.
  • Victor Ponta: Dupa ce Traian Basescu a iesit presedinte cu voturile fraudate in diaspora, anul acesta nu se va frauda niciun vot in strainatate.

Paris

Aproape o mie de cetateni romani nu au putut vota la Ambasada de la Paris din cauza organizarii defectuoase a alegerilor. Ei au fost impiedicati sa intre in sediul Ambasadei dupa ora inchiderii urnelor de o trupa de peste 100 de jandarmi francezi.

Umilinta majora la care au fost supusi cetateni romani care nu au putut vota la Ambasada din Paris a fost dublata de comportamentul jandarmilor francezi care au venit sa inchida ambasada la ora 21.00: potrivit unui cititor HotNews.ro, martor la scena, seful formatiuni de jandarmi a spus "Oricum Romania e o pubela, nu faceti decit sa aduceti probleme, asta stiti sa faceti!".

Cristian Muresan, un cetatean roman aflat la coada in Paris, a declarat pentru HotNews.ro ca la fata locului au venit circa 100-200 de politisti francezi fata de cei circa o mie de romani. Politistii au inchis portile Ambasadei si din cei o mie de romani au putut intra pentru a continua procesul de vot cam jumatate.

Purtatorul de cuvant al BEC a precizat, in conferinta de presa de la ora 22.30, ca la Ambasada Romaniei din Paris este o situatie "tensionata".

"Din informatiile pe care le-am obtinut telefonic de la colegii de la biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, Biroul Electoral nr. 48, inteleg ca este o situatie mai tensionata la Ambasada Romaniei din Paris si s-a solicitat interventia Politiei franceze in acest sens. Sectia de votare, dupa stiinta noastra, s-a inchis la ora 21.00", a declarat Muhulet.

Intrebat cine a solicitat interventia Politiei franceze, Muhulet a raspuns: "Cei de la ambasada, din cate am inteles". "Nu avem informatii ca ar exista incidente similare" si la alte sectii, a mai afirmat purtatorul de cuvant al BEC.

Scandal in interiorul ambasadei din Paris

Post by Daniel Racovitan.

Londra

Moment jenant la coada formata din romanii care asteapta sa voteze in fata Ambasadei Romaniei din Londra: un angajat al ambasadei a vrut sa cheme pensionarii sa voteze peste rand, dar nu a fost gasit nici un pensionar printre cei aproximativ o mie de oameni aflati la coada.

"Propunerea a fost intampinata cu vociferari de oamenii care stau de ore bune la coada, dar, in cele din urma, nu s-a gasit nici un pensionar care sa se inscrie pe lista", a declarat pentru HotNews.ro Emil Stoica, posesorul blogului cu acelasi nume.

Emil Stoica a mai spus ca procesul de vot se desfasoara extrem de lent: "e cea mai lenta votare de cand sunt eu la Londra, nu am mai vazut asa ceva. Inauntru se voteaza cu 5 stampile, dar procesul merge ingrozitor".

Ion Jinga, ambasador la Londra: Ambasada nu are niciun rol in ceea ce se intampla in interiorul sectiilor de votare.

New York

Haosul la votarea in strainatate s-a produs si la unele sectii de peste Ocean. Un cititor HotNews.ro ne-a trimis imagini foto si video cu coada formata la sectia de vot din Consulatul Romaniei la New York, unde zeci de persoane asteptau in fata cladirii sa-si exercite dreptul constitutional la vot.

Imaginile au fost luate la ora locala 16.00, ora 23.00 Bucuresti.

Boston

Vot la urna de carton si sectie total nesemnalizata Romanii din diaspora stau la coada ore in sir ca sa isi exercite dreptul de vot. Pe adresa redactiei au venit fotografii de la alegatorii din Strasbourg, Viena, Paris, Munchen, care sunt revoltati ca desi au stat ore intregi la cozi nu vor reusi sa voteze. Nici in Boston situatia nu este diferita. Aici, sectia de votare e organizata intr-un hol de trecere, la doua masute. Nu exista niciun semn care sa indice alegatorilor ca acolo pot vota. Urna de vot e o cutie de carton invelita in afise cu manastiri bucovinene si castelul Bran.

Strasbourg

Un cititor HotNews.ro a relatat modul in care a decurs procesul de vot la o sectie din Strasbourg. Iata relatarea sa:

La Strasbourg s-a stat cam o ora si jumatate la coada la singura sectie de votare, organizata la consulat . Din fericire, spre seara au fost distribuite formulare afara si oamenii au putut sa le completeze inainte de-a intra. Cu toate acestea, au fost o duzina de oameni care au fost dati afara din cladirea consulatului la ora 21h si n-au putut deci sa voteze. Nu au fost decat 3 stampile in sectia de votare din Strasbourg. Spre comparatie, la alegerile europarlamentare au fost 6 stampile la Consulatul din Strasbourg plus inca alte 2 la o alta sectie de votare organizata la reprezentanta Romaniei la Consiliul Europei. Au votat circa 1250 de oameni, de vreo 4 ori mai multi decat la europarlamentare.

Munchen

Cozi mari la sectiile de votare din strainatate s-au semnalat aproape in toate tarile europene. In Germania, de pilda, la Munchen, o cititoare HotNews.ro ne-a transmmis in jurul orei 17 ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze. "Atmosfera e incrancenata imptriva lui Ponta. Deja toata lumea isi face planuri cum sa procedeze la turul doi sa nu patim la fel. Toti sunt determinati sa voteze si acum, si in turul doi. Nemultumirea este foarte mare. Injuraturi la greu. Oameni veniti de la sute de km distanta".

Bruxelles

O alta cititoare HotNews.ro care a votat la Bruxelles ne-a transmis in urma cu putin timp ca a stat patru ore la coada pana cand a reusit sa voteze: "Am stat aproape 4 ore. E INCREDIBIL cum au putut sa-si bata joc. In ritmul asta nu voteaza nici jumatate din cei de acolo. Sint oameni cu copii in brate care stau de ore. Am facut scandal si ni s-a spus ca 'organizatorii' au dorit asa." Cititoarea ne-a mai semnalat faptul ca niciodata in ultimii zece ani de cand voteaza la Londra nu s-a confruntat cu o situatie similara. Coada se intinde pe doua sute de metri, numarul celor aflati la coada fiind estimat la peste o mie. Intr-un alt centru de votare, la Wembley, un alt cititor semnaleaza ca peste 2000 de romani ar astepta sa voteze.

Coada in fata sectiei de votare din New York:

Alegatori nemultumiti la Ambasada Romaniei din Paris:

Paris:

Bruxelles:

Haga:

Valencia:

Berna:

Luxemburg:

Stockholm:

Viena:

Torino:

Bonn:

Florenta, Italia:

Ikast Danemarca:

Londra:

Coslada, Spania:

Bologna, Italia:

Strasbourg ora 18:00 (romanii stau la coada la vot in ciuda faptului ca afara ploua)

Stockholm (Cititorul HotNews din Stockholm estimeaza ca va sta cel putin doua ore la coada pentru a putea vota):

Viena ora 17:00- Aproximativ 100 de persoane la o singura sectie de votare

Londra Institutul Cultural Roman:

ICR Londra (fotografie realizata de Paul Savulescu)

Munchen (Cititor HotNews.ro: La ora 18.10 mai erau 1180 de oameni, unii veniti de departe...)

Viena

Madrid:In Madrid s-a asteptat peste 1 ora pentru a se vota (Consulatul Roman). Atmosfera era relaxata si lumea hotarata sa voteze ( nu am sesizat sa fie persoane care sa renunte)

Birmingham (Catalin Pascu):

Bonn (Nicoleta Radu Dodis):

Paris:

Londra ora 17:30:

Strasbourg ora 20:00:

Toronto:

Urna de vot la Boston: