Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, a solicitat, duminica, prelungirea programului in sectiile de votare din strainatate daca la ora 21:00, ora la care este prevazuta inchiderea acestora, inca mai sunt cetateni romani care stau la coada pentru a vota. Intre timp, Biroul Electoral pentru Sectiile din Strainatate a anuntat ca "Prelungirea programului de votare nu este de competenta Biroului Electoral Nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate".

Monica MacoveiFoto: Hotnews

De asemenea, Biroul Electoral Nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate reaminteste ca, potrivit dispozitiilor art. 46 alin. (1) din Legea 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "la ora 21,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza".

Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) "Alegatorii care la ora 21:00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot".

"Toti cetatenii romani care s-au deplasat pana la sectia de vot trebuie sa voteze", arata candidatul independent la prezidentiale, intr-un comunicat.

Romanii stau la cozi sa voteze in strainatate. Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a distribuit de asemenea, duminica dupa-amiaza, pe Facebook, o fotografie in care se observa coada imensa formata in fata sectiei de votare din Paris, unde sute de romani asteapta sa voteze. Cititorii ne trimit sau ne semnaleaza, in continuare, fotografii din diverse orase din strainatate. Potnia, de pilda, la Munchen, o cititoare HotNews.ro ne-a transmmis in jurul orei 17 ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze.

Un alegator din Anglia ne-a semnalat faptul ca la sectia de votare 152 Londra situata la Brand Civic Center "sunt mii de oameni si doar trei stampile" si ca se voteaza "urcand cu liftul" in sectia de votare. Emanuel Diaconu, un rivit presedintelui Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE), citat de B1.ro, cea mai mare aglomeratie la sectiile de votare din diaspoara este in Franta, Germania si Republica Moldova.

Cozi mari la sectiile de votare din strainatate s-au semnalat aproape in toate tarile europene. In Germaalegator roman in Anglia, semnaleaza ca "sunt 300 de persoane la etaj care stau de 2 ore. Inca 1000-1100 la parter si probabil 6-700 in afara complexului".

In jurul orei 18.00, ora Romaniei, Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) era in sedinta, incercand sa ia masuri pentru fluidizarea votului, au declarat, pentru HotNews, membri ai personalului tehnic din BES.

Intre timp, BES a decis ca alegatorii sai aiba posibilitatea sa completeze declaratia pe proprie raspundere (ca nu vor vota de mai multe ori) in afara sectiei de votare si sa o semneze in fata unui membru al biroului electoral al sectiei de votare.