Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, ca inadmisibila, cu unanimitate de voturi, contestatia lui Gheorghe Funar prin care acesta cerea sa se verifice daca au fost sau exista ofiteri acoperiti printre candidatii la Presedintie, anunta Agerpres.

Candidatul independent la alegerile prezidentiale Gheorghe Funar a sesizat, marti, Curtea Constitutionala, solicitand emiterea unei decizii prin care cei 14 candidati la functia suprema in stat sa dea o declaratie pe proprie raspundere in care sa arate daca au fost sau nu ofiteri sub acoperire. Potrivit sesizarii depuse la Curtea Constitutionala de catre Gheorghe Funar, cele 14 declaratii ale candidatilor trebuie confruntate cu informatiile si documentele solicitate si primite de la institutiile statului.

"Pentru aflarea adevarului, pentru respectarea Constitutiei si a legilor, solicit CCR sa adopte o decizie prin care sa-i oblige pe cei 14 candidati la functia de presedinte al Romaniei sa dea, pana cel tarziu in data de 25 octombrie, o declaratie pe proprie raspundere in care sa precizeze daca sunt sau nu ofiteri sub acoperire si daca au sau nu cetatenia unui alt stat, al carui stat, si daca au jurat credinta statului respectiv. Cele 14 declaratii trebuie confruntate cu informatiile si documentele solicitate si primite de la institutiile Statului Roman. Cu ocazia acestei verificari s-ar putea ca sa fie descoperiti si alti agenti acoperiti. (...) Pe surse, am aflat ca premierul Victor Viorel Ponta este ofiter activ si ca urmare ii este interzis, de Legea nr. 80/1995, sa candideze la functia de presedinte", a aratat Funar in documentul citat.

Joia trecuta, Gheorghe Funar a sesizat CCR cerand sa verifice legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la prezidentiale, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in timp ce era procuror, fapt ce ar reprezenta "o ilegalitate constitutionala" si "o incompatibilitate" potrivit Constitutiei vechi. Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui Funar, decizia Curtii fiind luata cu majoritatea de voturi.