Mai multi reprezentanti PSD au transmis in acest weekend comunicate de presa in care critica faptul ca prezidentiabilul ACL Klaus Iohannis s-a "afisat" alaturi de europarlamentarul german Elmar Brok. Social-democratii spun despre eurodeputatul german, care si-a declarat sustinerea pentru candidatura lui Iohannis la Presedintie, ca este "cel care a cerut amprentarea romanilor care calatoresc in UE", un "antiroman" si ca "s-a raportat la romani ca la niste animale". Reamintim ca, la inceputul acestui an, Elmar Brok a fost calificat drept nazist de catre premierul Victor Ponta, care si-a cerut ulterior scuze, dupa ce presedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, a denuntat afirmatiile sale.

Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a PEFoto: Parlamentul European

Eurodeputatul german Elmar Brok (PPE), presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, s-a aflat, vineri, intr-o vizita la Sibiu, ocazie cu care a sustinut o conferinta de presa alaturi de Klaus Iohannis, afirmand ca sustine candidatura acestuia la Presedintia Romaniei.

Intr-un comunicat transmis duminica, purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, afirma ca Iohannis "a facut o noua gafa afisandu-se alaturi de europarlamentarul german Elmar Brok". Potrivit lui, "dintre toti popularii carora le-ar fi putut cere sprijinul, Iohannis l-a ales tocmai pe cel care s-a raportat la romani ca la niste animale".

"Intr-o incercare evidenta de a arata ca are si sprijin extern, Klaus Iohannis a facut o noua gafa afisandu-se alaturi de europarlamentarul german Elmar Brok, cel care la inceputul acestui an a cerut ca romanii imigranti sa fie amprentati in Uniunea Europeana. Dintre toti reprezentantii popularilor europeni care l-ar fi putut sustine, Iohannis l-a ales tocmai pe cel care i-a dispretuit si umilit public pe romani, sugerand ca acestia sa fie tratati precum niste animale. Acesta este respectul pe care il afiseaza Klaus Iohannis fata de romani, aliindu-se cu un asemenea personaj care ne dusmaneste? Chiar si daca europarlamentarul Elmar Brok este singurul politician din strainatate care il sprijina pe Iohannis, candidatul PDL-PNL nu are voie sa se alieze cu acesta, nu dupa cum ne-a umilit. Iohannis ori gandeste precum Elmar Brok despre romani, ori acesta a facut o noua mare gafa!", afirma Sova in comunicat.

La randul sau, senatorul PSD Daniel Savu afirma ca "Iohannis a ales un antiroman ca stindard al campaniei".

"Intalnirea lui Klaus Iohannis cu Elmar Brok, cel care a cerut in trecut amprentarea romanilor care calatoresc in UE, reprezinta un nou gest public de sfidare si aroganta. In timp ce Victor Ponta se intalneste cu romanii din diaspora, Iohannis se pozeaza cu prietenii lui Traian Basescu, cei care incearca sa submineze rolul Romaniei in Europa. Mesajul transmis de candidatul ACL este clar: Iohannis este dispus sa faca absolut orice pentru a lasa impresia ca are vreun sprijin la alegerile din noiembrie, chiar sa aleaga un antiroman ca stindard al campaniei sale", spune Savu intr-un comunicat difuzat duminica.

Tot intr-un comunicat transmis duminica, europarlamentarul PSD Viorica Dancila ii cere candidatului ACL Klaus Iohannis sa se dezica public de sustinerea eurodeputatului german pentru candidatura sa, afirmand ca in caz contrar liderul PNL "este de acord cu planurile lui Brok de a amprenta romanii care circula acum liber in UE".

"In acest moment 'Romania lucrului bine facut' este pentru Iohannis o tara in care cetatenii sai sunt marcati in UE ca niste infractori de drept comun. Daca Iohannis este de acord cu intentia sustinatorului sau din PPE, Elmar Brok, de a amprenta cetatenii UE pe criterii etnice, atunci poate ar fi mai bine sa candideze intr-un stat nedemocratic la Presedintie", a subliniat Viorica Dancila, intr-un comunicat intitulat "Il somez public pe Klaus Iohannis sa se dezica de sustinerea lui Elmar Brok" si citat de Agerpres.

Sambata, vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu sustinea ca se asteapta ca, dupa intalnirea pe care Klaus Iohannis a avut-o cu Elmar Brok, prezidentiabilul ACL sa propuna ca la alegeri sa se foloseasca pe buletinul de vot, in loc de stampila, amprenta.

"Cand un dusman declarat al romanilor sustine un candidat pentru aceste alegeri prezidentiale, este clar ca acesta nu vrea binele Romaniei, ba chiar dimpotriva! Azi Iohannis se lauda cu sustinerea lui Brok, maine va propune ca la alegeri romanii sa nu mai foloseasca stampila, ci sa puna direct degetul inmuiat in tus pe buletinul de vot (...) Nu este posibil sa vrei sa fii presedintele acestei tari si sa te lauzi cu un om care n-a vrut niciodata binele Romaniei, ba chiar i-a tratat pe romani drept cetateni europeni de mana a doua", afirma Vasilescu in comunicatul difuzat sambata si citat de Agerpres.

Si deputatul PSD Ionut Vulpescu a criticat, sambata, intalnirea dintre Iohannis si Brok si a sustinut ca liderul liberalilor ar trebui sa ceara scuze romanilor.

"Sunt absolut scandalizat de faptul ca domnul Klaus Werner Iohannis a cerut sprijinul europarlamentarului Elmar Brok. Domnul Iohannis, candidat la presedintia Romaniei, cerseste suportul unui om care a sustinut nici mai mult nici mai putin ca romanii, imigrantii, ar trebui amprentati, fiind prezumtivi infractori. Cum ar putea Klaus Iohannis sa ii apere pe romani, in conditiile in care acesta vrea sprijinul unui om care pare sa ii dispretuiasca pe romani? Domnul Iohannis ar trebui sa isi ceara scuze", spune Vulpescu intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

***

Reamintim ca, la inceputul acestui an, premierul Victor Ponta l-a acuzat pe eurodeputatul german Elmar Brok (din randul adversarilor de la PPE) de "gandire nazista", dupa ce acesta ceruse ca persoanele din alte state membre UE, printre care si romanii si bulgarii, care vin in Germania pentru a cere ajutoare sociale sa fie amprentati, pentru a putea fi identificati ulterior, astfel incat sa nu li se acorde si a doua oara aceste beneficii.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European si totodata seful socialistilor europeni, i-a cerut lui Victor Ponta, chiar in plenul PE, sa-si prezinte scuze fata de Brok: "Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii facute de un premier al unei tari europene". Ulterior, Victor Ponta si-a prezentat scuze si a dat vina pe faptul ca presa ar fi tradus gresit declaratia initiala a lui Elmar Brok privind imigrantii.

Cum s-a desfasurat cearta Ponta - Brok

Eurodeputatul german Elmar Brok, din partea Uniunii Crestin-Democrate, a propus la inceputul anului repatrierea imigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie si inregistrarea amprentelor lor pentru a-i impiedica sa mai revina.

Imediat, premierul Victor Ponta a declarat ca eurodeputatul german Elmar Brok (Partidul Popular European, adversar al socialistilor) este un politician "demagog, iresponsabil si populist", care impartaseste o "gandire nazista" ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei.

"Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista ca niste extraordinari europarlamentari, dar cu aceasta ocazie am aflat ce gandesc despre romani - ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti, eventual, tinuti in spatele unor garduri electrificate. Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna", a spus Ponta.

A venit imediat o scrisoare a europarlamentarilor social-democrati romani, prin care acestia cereau demisia lui Elmar Brok din functiile pe care le detine in Parlamentul European.

Pe 6 ianuarie, Elmar Brok i-a raspuns lui Victor Ponta, intr-o declaratie de presa, ca a luptat pentru dreptul romanilor si bulgarilor de a beneficia de libertate de miscare deplina in interiorul UE si ca majoritatea acestora sunt bineveniti in toate statele membre, dar ca acei putini care incalca regulile UE si le abuzeaza trebuie determinati sa le respecte. Brok a apreciat ca reprosul premierului roman, "a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta", se va intoarce impotriva sa.

"Daca domnul Ponta, a carui relatie cu statul de drept este bine cunoscuta, ma acuza acum pe mine pentru apelul pe care l-am facut cu privire la respectarea regulilor UE, reprosul sau se va intoarce impotriva sa. N-ar trebui sa trateze un vechi prieten al Romaniei in acest mod, asta in cazul in care nu foloseste aceasta ocazie pentru a atinge scopuri populiste si cu motivatii interne", a sustinut Brok.