Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, la Arad, intrebat fiind cum va vota, in calitate de deputat, cererea prin care DNA solicita avizul pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si a lui Ioan Adam in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, ca el se ocupa "cu Guvernul", potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, vineri, la finalul unei vizite facute la fabrica de vagoane Astra Calatori Arad, cum comenteaza cererea DNA de arestare preventiva a lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si cum va vota PSD aceasta cerere.

Ponta a raspuns ca se ocupa de Guvern si nu comenteaza problemele justitiei.

"Eu ma ocup cu Guvernul, cum probabil ca stiti deja. Eu cu Guvernul, dansii cu justitia. Sa nu incurcam lucrurile", a afirmat el.

Intrebat totusi cum va vota, in calitate de deputat, aceasta cerere, Ponta a refuzat sa raspunda, spunand: "Inca o data, ma ocup cu Guvernul, vreau sa vad cum merge economia Romaniei, iar problemele care tin de justitie nu le comentez".

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a semnat si transmis, vineri dupa-amiaza, cererea prin care DNA solicita avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, au precizat oficiali din minister.

Referatul prin care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz pentru arestarea celor doi deputati a fost transmis procurorului general al Romaniei, de unde a ajuns la ministrul Justitiei, care l-a trimis Camerei Deputatilor.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam, de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Cei doi sunt urmariti penal, iar actiunea penala in cazul lor a fost pusa in miscare.

Ion Adam este acuzat ca, in cursul anului 2012, le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa admita o cale extraordinara de atac, in favoarea lui Gheorghe Sturdza Paltin, nasul de cununie al deputatului. In 17 aprilie 2012, cei doi judecatori au pronuntat hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de hectare teren forestier si 50 de hectare de teren agricol in judetul Bacau.

Imediat dupa decizia Tribunalului Covasna, Ioan Adam, impreuna cu Paltin Gheorghe Sturdza, Daniel Constantin Calugar, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu si Viorel Hrebenciuc, "a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata", au mai aratat procurorii.

In acelasi dosar al DNA, au fost pusi sub control judiciar judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, dupa ce instanta suprema a respins, vineri, propunerea de arestare formulata de procurorii anticoruptie. Tot vineri, magistratii instantei supreme au emis mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.