Candidatul ACL la alegerile prezidentiale Klaus Iohannis a explicat pentru HotNews.ro de unde a avut banii necesari pentru a cumpara cele 6 imobile, care insumeaza in jur de 1000 metri patrati spatiu locuibil, pe care le-a trecut in declaratia de avere, unul dintre subiectele pentru care a fost atacat de contracandidatii sai.

Iohannis sustine ca a cumparat aceste imobile foarte ieftin pentru ca piata imobiliara din Sibiu era una nespecifica la inceputul anilor 1990 cand a facut o parte din achizitii.

Liberalul a precizat ca a cumparat casa in care locuieste la inceputul anilor '90 pentru suma de 35.000 euro, iar o parte din aceasata suma a provenit din vazarea apartamentului in care locuise pana atunci, la care s-au adaugat bani economisiti din meditatii.

Potrivit candidatului ACL, un alt imobil, un apartament din strada Pedagogilor, a fost cumparat foarte ieftin, in mai multe rate "de la stat cum ar veni, de fapt de societatea Urbana, care administra atunci locuintele".

O alta achizitie a fost jumatate dintr-o casa mostenita de o cunostinta de a sa, pe o suma modica, locuinta dovedindu-se o investitie foarte buna, a adaugat Iohannis. Din banii obtinuti prin inchirierea ei, arata liberalul, a reusit sa cumpere celelalte imobile.

Interviul a fost realizat cu echipament NIKON

Discutia dintre Klaus Iohanis si reporterii HotNews.ro:

Reporter:Una din liniile de atac la adresa dumneavoastra este averea, cele 6 case pe care le aveti. Noi am calculat, cele 6 case insumeaza cam 1000 de m patrati spatiu locuibil. Cat v-au costat aceste case?

Klaus Iohannis: Scrie totul in declaratia de avere, puteti sa le luati de acolo. Este valoarea de impozitare trecuta acolo. Asta este de referinta.

Reporter: Ne interesa ca suma platita pentru aceste case. Incercam sa facem un calcul simplu, sau dumneavoastra sa il faceti, si anume cum ati economisit acesti bani si cat a costat fiecare casa astfel incat sa va permiteti in final cumpararea celor 6 imobile?

Klaus Iohannis: S-a speculat mult pe aceasta chestiune si pot sa va spun ca le-am luat foarte ieftin fiindca piata imobiliara din Sibiu este una nespecifica, prin plecarile masive la inceputul anilor ’90.

Casa in care locuiesc eu, o casa simpla, a costat la vremea respectiva 70.000 de marci , deci 35.000 euro, deci o suma foarte modesta. Asta s-a intamplat la inceputul anilor '90. O buna parte din suma a venit din vanzarea unui apartament in care am stat inainte la bloc. Restul, si aici cred ca din rea credinta lumea a interpretat gresit, au fost bani economisiti in esenta din meditatii.

Un alt exemplu, un apartment din strada Pedagogilor, l-am cumparat de la stat cum ar veni, de fapt de societatea Urbana, care administra atunci locuintele, extrem de ieftin. Nu ma intrebati acum cat a fost valoarea finala dar am platit in multe rate, din salariu, o suma foarte mica. Asta s-a putut. Asta inainte sa fiu primar.

Dupa care, una din achizitiile foarte bune, recunosc, a fost de la o cunostinta care mostenise casa, am cumparat jumatate de la el pe o suma modica, nu mai stiu pe de rost, pot sa verific in acte. S-a dovedit o investitie foarte buna. Dupa o faaza de cativa ani de procese cu chiriasii care nu au vrut sa recunoasca proprietarii. Unul din procese mai merge si acum la o instanta din Brasov, sper sa se finalizeze, am reusit sa inchiriem in conditii foarte avantajoase un spatiu din acel imobil, atat de avantajoase incat din banii obtinuti de acolo am reusit sa achizitionez urmatoarele imobile. Este extrem de simplu.

Citeste si: